Piyasa Mühendisleri

0
297

Piyasa Mühendisi demekle anlatmak istediğim hep aynı işlerle meşgul olan kendini bir adım ileriye götürecek çalışmalarda bulunmayan mühendistir.

Evet ne yazık ki durum bu!

Piyasa Mühendisi dolmuş her yer. Mühendislik adına hiç bir şey yapmayan, mesleğine, sadece para kazanma aracı olarak bakan ve kendini geliştirmek için hiç bir şey yapmayan mühendislerle dolmuş…

Maalesef en ucuza iş yapan en iyi mühendis ve Statik projelerde en az metrajı tutturan ise en iyi mühendisten de daha iyi mühendis olmuş bu son zamanlarda. (Elbette ekonomik çözüm mühendislikte önemli ancak burada kastettiğim olayı umarım anlamışsınızdır.)

İşim gereği bir çok statik proje kontrolü yapıyorum. Metrajı az çıkartabilmek için çevrilmeyen dümenler yok. Proje incelerken bir çok projede karşılaşıyorum bu dümenlere. Kusura bakmayın ama bazen meslektaşlarımın yaptığı bu tip şeylerden miğdem bulanıyor. Bunları “insanlıktan nasibini almamış” olarak nitelendiriyorum. Hele hele 1. deprem bölgesinde yaptıklarını da hesaba katarsak, bunların tamamının meslekten ihraç edilmesi gerek sanırım.  Bir çok Piyasa Mühendisi Arkadaş Yönetmeliğe aykırı yükler kullanmakta ve hesap sonuçlarında hatalar varsa hatanın verildiği sayfayı çıktı almamaktalar ve bu şekilde statik hesap raporunu çıktı alıp kabul ettirmeye çalışmaktalar. Bazıları bu durumu abartıp rapor sonucunu aldıktan sonra bilgisayar ortamında bu rapor sonuçlarıyla oynamakta ve sanki hiç hata yokmuş gibi rapor çıktısını getirmektedirler. Bu tip olayları, çalıştığım birime statik programlara ait kilitleri aldırıp müelliflerden hesap datalarını kontrol için istememden sonra çıktı.

 

Piyasa Mühendisleri Binanın X, Y doğrultularında periyot eşitliğini sağlamaya çalışmazlar. Periyot dengelemekte neymiş! Mimariye uygun olsun da kolon yönleri ve kesitleri önemli değil sonuçta… Amaç müteahhiti memnun etmek olsun.

Saplama kirişler zaten demir ağlarla örülmüş gibi. Kıçı kırık 100 m2 kalıp planında 13-14 tane saplama kirişle karşılaşmışlığım var. Düşey taşıyıcı elemanı, kalıp planına 15 dk baktıktan sonra bulabildim.

 

Daha yazacak çok şey var arkadaşlar ama sanırım bu uzayıp gidecek..

Olası bir depremde büyük bedeller ödememek için dua edeceğiz sanırım.

 

Erhan Baytak

Yük. İnş. Müh.

20.06.2015

 

http://www.erhanbaytak.com.tr/piyasa-muhendisleri/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.