İde CAD İkincil Kiriş Hatası ve Program Mühendisleri

2
1177

İde CAD İkincil Kiriş Hatası ve Program Mühendisleri

Bu yazıda ki amacım yönetmelikte yazıyor diye kesinlikle yönetmelik doğrudur demek değildir. Amacım programlarında hata yapabileceğini göstermek ve statik müelliflerin bunları göz önüne alarak yapıyı analiz etmeleri gerektiğini vurgulamaktır.

Bir önceki yazımda piyasa mühendisleri demiştim. Bu yazıda ise program mühendislerini anlatacağım sanırım.

Biz bir yapıyı analiz ederken birçok kabul yaparak çözüm yaparız ve bu hesap yaklaşık hesaptır ve kesinlikle tam doğru sonuç değildir. Programın verdiği sonuçlara göre tamam hesap kurtardı demekle bir yapı analiz edilmiş olmaz.

Maalesef birçok mühendis meslektaşımız, projeleri belediye kontrolünden geri dönünce çıldırıyorlar. Program kurtardı sorun yok neden kabul edilmiyor diyerek bazı olmaması gereken şeyleri diretiyorlar.

Şunu unutmamak lazım.

Program bizler bir araçtır.

Programlar da hatalı olabilir. Programların verdiği sonuçları anlayabilmek önemli. Sonuçlara kesin doğrudur diyemeyiz.

Programlara tamamen güvenilmemesi gerektiğini açıklamak için ideCAD’in bir hatası üzerinden devam edeceğim.

İdecadin hatası kiriş enkesit koşulları ile alakalı.

Öncelikle Kirişin tanımını yapalım; (Biliyorsan okuma zaman kaybetmeden tanımları atla )

Kiriş; yapılarda döşeme ve kullanım alanı yüklerini (sabit ve hareketli yükleri) düşey taşıyıcılara yani kolonlara aktaran, hesap yapılırken çubuk kabul edilen yapı elemanıdır.

Betonarme yapılarda döşeme yüklerinin öncelikle kirişlere aktarıldığı ve kesme kuvveti ile moment tesirleri taşıyan kirişlerin bu kuvvetleri kolonlara aktardığı kabul edilir.

İkincil Kiriş; ise Kolon-Kiriş düğüm noktaları dışında bağlanan kirişler ise ikincil kirişler olarak tanımlanmaktadır.

*****************************

Yönetmeliklerde ikincil kirişlerin en kesit koşulları ile alakalı herhangi bir kısıtlama olmadığı halde İdeCAD geometri kontrolünde bu kirişleri birincil kiriş gibi değerlendirmektedir. 

Aşağıda TDY-2007 ve TS500 de konu ile alakalı kısımları koydum. Buradan da görülecektir ki programlarda hatalı olabilir. Netice de bu programların yazılımları da yine insan tarafından yapılmıştır ve insanoğlu hata yapabilir. Burada ki amacım yönetmelikte yazıyor diye kesinlikle yönetmelik doğrudur demek değildir. Amacım programlarında hata yapabileceğini göstermek ve statik müelliflerin bunları göz önüne alarak yapıyı analiz etmeleri gerektiğini vurgulamaktır.

Yönetmeliklerde Kiriş en kesit Koşulları ise şöyle; 

TDY-2007

(a) Kiriş gövde genişliği en az 250 mm olacaktır. Gövde genişliği, kiriş yüksekliği ile kirişin birleştiği kolonun kirişe dik genişliğinin toplamını geçmeyecektir.

(b) Kiriş yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından ve 300 mm’den daha az, kiriş gövde genişliğinin 3.5 katından daha fazla olmayacaktır.

(c) Kiriş yüksekliği, serbest açıklığın 1/4’ünden daha fazla olmamalıdır. Aksi durumda 3.4.2.5 uygulanacaktır.

(d) Kiriş genişliği ve yüksekliği ile ilgili olarak yukarıda belirtilen sınırlamalar, kolonlara mafsallı olarak bağlanan betonarme ya da öngerilmeli prefabrike kirişler, bağ kirişli (boşluklu) perdelerin bağ kirişleri ve çerçeve kirişlerine kolon-kiriş düğüm noktaları dışında saplanan ikincil kirişler için geçerli değildir.

 

TS500;

Kiriş toplam yüksekliği, 300 mm den ve döşeme kalınlığının üç katından daha küçük olamaz. Kiriş gövde genişliği 200 mm den az, kiriş toplam yüksekliği ile kolon genişliği toplamından fazla olamaz.

Dişli döşeme dişleri, çerçeve kirişi olmayan ikincil kirişler, ön gerilmeli ve ön üretimli kirişler, kiriş boyutlarıyla ilgili yukarıdaki koşullara uymak zorunda değildir.

Resimde görülen K42 kirişi kirişten kirişe bağlanmıştır. Bunu ikincil kiriş olarak değerlendirmemiz gerekmektedir. Ama İdeCAD bu kirişi yönetmeliğe aykırı olarak görmektedir. 

Sonuç olarak ikincil kirişlerin genişlikleri 200 mm den az alınabilirken güvendiğimiz programların hatası sebebi ile farkında olmadan yanlış yapmış olabiliriz. Bu yüzden statik proje müelliflerin program mühendisi olmaktan vazgeçmeleri gerekiyor. Peki yönetmelik söylüyor diye ikincil kirişi 15 cm ya da daha az almamız doğru olur mu onu tartışmak lazım. Bu konu idecad yapımcılarına da iletildi ve ideCAD8 de bu sorunu güncelleyeceklerini söylemişlerdi. Yeni sürümde durum nedir bilmiyorum. 

Bkz : http://idecadsupport.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=2963

Programları sadece bir araç olarak kullanan meslektaşlarımıza selamlar.

Herkese İyi çalışmalar.

Erhan BAYTAK

Yük. İnş. Müh.

25/08/2015

 

1

 

 

2 YORUMLAR

  1. Yıllarca bizde anlatmaya çalıştık aynı durumu. Statik analiz programlarının aslında başarılı olduğu bir çok özellikleri var ancak kullanılmaması gereken özellikleri de mevcut. Yıllardır inşaat ve inşaat yazılımları piyasasındayım ve verdiğimiz en büyük mücadele bu yönde. kendi bloğumuzda da aynı sorunlardan bahsediyoruz. Geliştirdiğimiz metraj yazılımlarına sırf bu yüzden ciddi bir yapay zeka ekledik ve metraj çalışması öncesinde bize tüm proje hatalarını göster diyoruz. Projeleri otomatik olarak düzelttikten sonra metraj hesabına başlayabiliyoruz. ***************.com adresinde de yazılarınıza benzer bir çok yazı ile mühendisleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Elinize sağlık

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.