
İMSAD Başkanı Küçükoğlu: “Suriye’nin Yeniden Yapılandırılmasında Türk İnşaat Sektörü Önemli Rol Alacak”
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Suriye’ye ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla Türk inşaat malzemesi sektörünün bölgedeki yeniden yapılandırmada önemli bir rol üstleneceğini belirtti. Küçükoğlu, “Önümüzdeki dönemde lojistik süreçlerin iyileştirilmesi, ödeme mekanizmalarının güvence altına alınması ve bölgedeki istikrarın sağlanmasıyla sektörümüz için büyük bir fırsat doğacak” dedi.
İnşaat Malzemesi Sektörü 2024’te 29,4 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi
2024 yılında inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisi bölgesel savaşlar, enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve maliyet artışları gibi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen, Türkiye’nin toplam ihracatı 262 milyar dolar olurken, inşaat malzemesi sanayisi 29,4 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşarak ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladı.
Küçükoğlu, “2024 yılında Türkiye ekonomisinin %3,3, inşaat sektörünün %5,8 ve inşaat malzemesi sanayisinin %2,6 büyüdüğünü tahmin ediyoruz. Özellikle sürdürülebilir yapı malzemeleri ve enerji verimliliği çözümlerindeki büyüme, sektörümüzün geleceğe yönelik yatırımlara verdiği önemi gösteriyor” ifadelerini kullandı.
2025 Yılında İnşaat Sektöründe Büyüme Beklentisi
2025 yılına dair beklentilerini paylaşan İMSAD Başkanı Küçükoğlu, inşaat sektörünün iç pazarda özellikle deprem bölgesindeki ihtiyaçlara yönelik projeler ve kentsel dönüşüm faaliyetleri sayesinde büyüyeceğini öngördüklerini belirtti.
🔹 Türkiye ekonomisinin %3,2, inşaat sektörünün %4,8 ve inşaat malzeme sanayisinin %3,7 oranında büyümesi bekleniyor.
🔹 2025 yılı sonunda inşaat malzemesi sektörünün ihracat hacminin 31 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
🔹 Sektörde dijitalleşme, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve döngüsel ekonomi konuları ön planda olacak.
Kentsel Dönüşüm Süreci Hızlanmalı
Deprem riskiyle mücadelede kentsel dönüşümün kritik öneme sahip olduğunu belirten Küçükoğlu, mevcut çalışmaların hızlanması gerektiğini vurguladı:
📌 “Güvenli şehirler yaratmak için en az üç yıl sürecek kapsamlı bir kentsel dönüşüm seferberliği gerekiyor. Halkımızın deprem bilincine sahip olması büyük önem taşıyor. Ufak maliyetlerle büyük sonuçlar elde edebiliriz.”
📌 “Kentsel dönüşümde sadece binaların sağlam olması yeterli değil, sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği de dikkate alınmalı. Türkiye’de mevcut binalarda enerji verimliliğinin hızla yaygınlaşması gerekiyor.”
📌 “Teknolojik imkanlarımız ve üretim kapasitemiz sayesinde sıfır enerjili binaların ötesine geçerek enerji üreten binalar inşa edebiliriz.”
Suriye’nin Yeniden Yapılandırılmasında Türk Firmalar Öne Çıkacak
Suriye’ye yönelik ihracat kısıtlamalarının kaldırılması, Türk inşaat malzemesi sektörüne önemli fırsatlar sunacak. Küçükoğlu, coğrafi yakınlık ve yüksek üretim kapasitesi nedeniyle Türkiye’nin, Suriye’nin yeniden inşasında stratejik bir tedarikçi olacağını belirtti.
🔹 Lojistik süreçlerin iyileştirilmesi ve ödeme mekanizmalarının güvence altına alınmasıyla sektörde büyük bir ihracat artışı bekleniyor.
🔹 Türk firmaları, Suriye’deki altyapı projelerinde ve konut inşasında önemli roller üstlenebilir.
🔹 Türkiye İMSAD, sürecin yakından takip edilerek sektöre destek sağlanacağını açıkladı.
Döngüsel Ekonomi ve Sürdürülebilirlik Öncelikli Konular Arasında
İMSAD olarak döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik konularına büyük önem verdiklerini belirten Küçükoğlu, inşaat sektöründe çevresel etkileri minimize eden çözümlerin yaygınlaşması gerektiğini ifade etti.
🔹 Atık yönetimi ve geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımı yaygınlaştırılmalı.
🔹 Enerji tüketimini azaltan sürdürülebilir yapı sistemleri teşvik edilmeli.
🔹 İMSAD, Avrupa Komisyonu tarafından fonlanan döngüsel ekonomi projelerine liderlik etmeye devam edecek.
Haber Analizi: 2025, İnşaat Sektöründe Kritik Bir Yıl Olacak
📌 Deprem bölgelerindeki yeniden inşa süreci ve kentsel dönüşüm projeleri, iç pazarda inşaat sektörünü hareketlendirecek.
📌 Suriye’nin yeniden yapılandırılmasında Türkiye’nin önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor.
📌 İnşaat malzemesi sanayisinin 2025 yılı sonunda 31 milyar dolarlık ihracata ulaşması hedefleniyor.
📌 Sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijitalleşme, sektörün en önemli gündem maddeleri arasında olacak.
📌 Kaynak: İMSAD, ForInvest