Emlak Konut Yeni Kampanyasıyla Konut Sahipliğini Artıracak

0
10

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, Emlak Konut ’un orta gelirlilere yönelik yeni konut kampanyasını duyurdu. Bakan Kurum, “Nasıl dar gelirli vatandaşlarımıza uygun ödeme imkanlarıyla konut sunuyorsak, bu kampanyayla da diğer gelir gruplarındaki vatandaşlarımıza uygun vade ve düşük peşinat imkanı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Türk Müteahhitlik Sektörünün Küresel Gücü Artıyor

Bakan Kurum, küresel inşaat sektöründe Türkiye’nin Çin’den sonra ikinci sırada yer aldığını ve Türk müteahhitlerinin dünya çapında fark yarattığını belirtti. “Türk müteahhitler, bugüne kadar 137 ülkede 534 milyar doları aşan 12 bin 461 projeye imza attı” diyen Kurum, 2024 yılında yurt dışında 28,6 milyar dolar değerinde 316 proje üstlenildiğini ve sektörün %9,2 büyüme kaydettiğini ifade etti.

Kurum, 2025 yılında da müteahhitlik sektörünün bu büyüme trendini sürdüreceğini belirterek, müteahhitlerin yetkinliğini artırmak ve küresel rekabet gücünü yükseltmek için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Müteahhitlerin mali yeterlilik kriterlerinin %50 artırıldığını ve yeni müteahhitlerin üstlenebileceği iş büyüklüğünde %15’lik bir azaltmaya gidildiğini belirten Kurum, tecrübeye dayalı iş modelinin esas alınacağını vurguladı.

İnşaat Malzemeleri Üretiminde Döngüsel Ekonomi Vurgusu

Bakanlık olarak inşaat malzemeleri üretiminde döngüsel ekonomiye geçiş sürecini hızlandırmak istediklerini dile getiren Kurum, bu sayede Türk inşaat malzemelerinin Avrupa pazarında daha rekabetçi hale gelmesini amaçladıklarını söyledi.

“Hep birlikte, istişare ve ortak akılla hareket ederek yapı sektörünün önünü açacak her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz.” diyen Bakan, sektör temsilcileriyle iş birliğinin süreceğini belirtti.


Deprem Bölgesinde 453 Bin Konut Hedefi

Bakan Kurum, 6 Şubat depremlerinin ardından yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Türkiye’nin yüzölçümünün %66’sının ve nüfusunun %70’inin deprem riski altında olduğunu hatırlatan Kurum, “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 14 milyon kişiyi etkilediğini ve 104 milyar dolarlık ekonomik kayba yol açtığını ifade etti.

Deprem bölgesindeki yapı stokunun %40’ının zarar gördüğünü belirten Kurum, 2025 yılı sonuna kadar 453 bin konutun inşa edilmesini hedeflediklerini açıkladı.

Bazı kesimlerin, deprem bölgesine yapılan çalışmaları eleştirdiğini belirten Kurum, “Bu büyük organizasyonu Türkiye’den başka hiçbir ülke bu kadar hızlı bir şekilde gerçekleştiremezdi. Ancak, deprem bölgesine tek bir çivi çakmayanlar, eleştirileriyle süreci gölgelemeye çalışıyorlar.” dedi.


Kentsel Dönüşümde Yeni Adımlar: 1,5 Milyon Sosyal Konut Projesi

Kentsel dönüşümü bir “milli güvenlik meselesi” olarak gördüklerini söyleyen Kurum, “2012 yılında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kentsel dönüşüm seferberliği başlattık. O günden bu yana 3,7 milyon ev ve iş yerini yeniledik.” dedi.

TOKİ aracılığıyla 1 milyon 481 bin sosyal konutun tamamlandığını ve halen 312 bin sosyal konutun yapımının sürdüğünü ifade eden Kurum, yeni bir sosyal konut kampanyasını 81 ilde bu yıl sonuna kadar başlatacaklarını duyurdu.

“Bu kampanya ile dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak önemli bir adım atmış olacağız.” diyen Bakan, Emlak Konut ’un yeni kampanyasının ise orta ve üst gelir grubuna hitap edeceğini belirtti. “Düşük peşinat, uzun vade ve avantajlı fiyatlarla, vatandaşlarımız için kazançlı bir yatırım fırsatı sunacağız.” dedi.


Bakan Kurum: “Sivil Toplum Kuruluşları Üretim ve Kalkınmaya Odaklanmalı”

Bakan Murat Kurum, İMKON’un Türkiye’nin kalkınması için önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Ancak bazı sivil toplum kuruluşlarının “üretim ve istihdama katkı sağlamak yerine siyasete yöneldiğini” ifade etti.

“TÜSİAD’ın geçmişte yaptıklarını biliyoruz. Ancak, o dönem kapanmıştır. Türkiye artık güçlü ve bağımsız bir ülke. Herkes, çeyrek asır öncesinin Türkiye’sine değil, bugünün büyük Türkiye’sine odaklanmalıdır.” dedi.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’de 5 milyon çürük yapı stoğu bulunduğunu ve bunun milli güvenliği tehdit ettiğini vurguladı. “Kentsel dönüşümde herkesin sorumluluk alması gerekiyor.” dedi.


2025’te Konut Sektöründe Yeni Hamleler

Bakan Kurum’un Türkiye İnşaat Sektörü Çalıştayı’ndaki açıklamaları, 2025 yılında konut ve inşaat sektörüne yönelik önemli adımların atılacağını gösteriyor.

Deprem bölgesinde 453 bin konut inşa edilecek.
1,5 milyon yeni sosyal konut kampanyası başlatılacak.
Emlak Konut ’un orta gelir grubuna yönelik konut kampanyası başlıyor.
İnşaat malzemelerinde döngüsel ekonomi desteklenecek.
Müteahhitlerin mali yeterlilik kriterleri sıkılaştırılacak.

Tüm bu gelişmeler, Türkiye’de konut ve inşaat sektörünün 2025 yılında yeni bir büyüme dalgası yakalayabileceğini gösteriyor. Ancak, sektör temsilcileri konut kredisi faiz oranlarının düşmesinin bu büyüme için kritik bir unsur olduğunu belirtiyor.

📌 Kaynak: AA, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı