Yeni İmar Kanunu ağır cezaları içeriyor!
Çevre Bakanlığı’nın yeni İmar Kanunu taslağı binalarda otopark, sığınak, depo gibi alanları daraltanlara ağır ceza getirilmesini öngörüyor. Taslakla ayrıca çığ ve taşkın alanlarına yerleşim yasaklanıyor. Müteahhitlere ağır cezalar getiriliyor…
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde Meclis’e göndereceği İmar Kanunu Taslağı, mühürlenmesine rağmen inşaatına devam eden edenlere, iç bahçe, galeri boşluğu, depo, otopark, sığınak gibi alanları daraltanlara ağır cezalar verilmesini içeriyor. Taslakla taşkın, çığ ve heyelan alanlarının yerleşme yeri olarak belirlenmesi yasaklanırken, apartmanlarda giriş katta oturanların asansör bakım ve onarım giderine dahil olup olmaması hakkındaki kararı bina yönetimine bırakıyor.
ASANSÖR PLANI
Bakanlığın kurumlardan gelen görüşler doğrultusunda son şeklini verdiği taslakta önemli düzenlemeler yer aldı. Buna göre taslak yasalaştığında enerji kimlik belgesi onaylanmadan yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyecek. Yapı kullanma izni alınan yapılarda ilk olarak asansör, yürüyen merpen, bant, rampa, baca, tesisat, duman ve gaz dedektörleriyle güvenlik kameralarına gerekli kontrol ve tamiratı yaptırılacak. Düzenlemenin birçok yerde apartman yönetimiyle giriş katta oturanlar arasında problemlere neden olan asansör bakım ücretine de çözüm getirmesi amaçlanıyor. Böylece binaların giriş katındaki bağımsız bölümlerin asansör bakım ve onarım giderlerine dahil edilip edilmemesi yönetim planında belirlenecek. Toplu yapı kapsamında kalmasa dahi, yapı kooperatiflerince veya site şeklinde inşa edilmiş parsellerin malikleri birlikte faydalandıkları su ve benzeri altyapı tesislerine ilişkin giderlere katılması zorunlu olacak.
İDARİ PARA CEZALARI
Ruhsat alınmadan, inşaata başlama izin belgesi düzenlenmeden, imar mevzuatına aykırı olarak yapılan veya ruhsatına aykırı olarak kullanımı değiştirilen yapının müteahhidine ve sahibine idari para cezaları verilecek. İmar mevzuatına aykırı kısmın alanı, aykırılıktan etkilenen veya aykırılık nedeniyle konumu, niteliği ve büyüklüğü değişen mekan veya mekanlar üzerinden hesaplanacak. Bu gibi durumlarda müteahhite veya yapı sahibine 500 liradan az olmayacak para cezaları kesilecek. Aykırılık durumunda yapının her metrekaresi için yapı sınıfına ve gruplarına göre cezalar kat kat arttırılacak. Yapı müteahhidinin parsel maliki veya hissedarı olduğu yapılarda yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçları ödenmeden yapı kullanma izin belgesi düzenlenemeyecek.
Yerleşime kapalı alanlar netleşti : TASLAKTA yapılaşmış alanlar hariç mera, yaylak ve kışlakların kullanımını olumsuz etkileyecek ve bütünlüğünü bozacak şekilde çok parçalı yeni yerleşme yeri belirlenemeyecek. Tarımsal sınıfı çok iyi olan alanlar, bilimsel araştırmalar için önem taşıyan alanlar yerleşme yeri olamayacak.
10 yıllık şart geliyor : BAŞBAKANLIK Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından yeni teknoloji getiren, büyük ölçekli veya katma değeri yüksek olarak belirlenen yatırımlara yönelik olarak hazırlanan ve onaylanarak kesinleşen imar planları on yıl süreyle değiştirilemeyecek.
Kaynak: Hürriyet Gazetesi