AKP’nin büyük bel bağladığı projelere kredi sağlayan yabancı kurumların ileride bir uyuşmazlık çıkması durumunda davalarının Türkiye’de görülmesini istemedikleri ortaya çıktı. Kurumlar, olası davalara AKP tarafından siyasi baskı uygulanmasından çekiniyor. Bu nedenle, projede bir türlü ilerleme sağlanamadığı belirtiliyor.
Kulislerde sıklıkla konuşulan bu iddianın son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bu kardeşinizin 11 yıl önceki önemli hayallerinden biri” şeklinde açıkladığı ‘şehir hastaneleri’ projesi için geçerli olduğu belirtildi.
Söz konusu durumu bugün Cumhuriyet’teki köşesine taşıyan Çiğdem Toker, “Devlet, ‘Şehir Hastanesi yapacağım’ diyen şirkete araziyi tahsis ediyor. Hazine arazisine kampus inşa ediyor, sağlık hizmeti sunuyor diye 30 yıl boyunca şirkete kira ödemeyi taahhüt ediyor. Yetmiyor, şirketin yurtdışından kredi bulması gerekirse Hazine bu krediye de garanti oluyor. (…) Şehir hastaneleri müteahhitlerinin kapısını çaldığı yabancı kreditörler, ilerde uyuşmazlık çıkarsa davanın Türkiye’de görülmesini istemiyormuş. Kreditörler, Türkiye’de görülecek olası davalara siyasi baskı yapılmasından endişeliymiş” diye yazdı.
MÜSTEŞAR YARDIMCISI İTİRAF ETMİŞ
Durum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın konuşmasıyla ortaya çıktı.
Toker, Müsteşar Yardımcısı’nın Meclis tutanaklarına yansıyan sözlerini şöyle aktardı; “Kamu hastanelerinin finansmanı için yüklenici firmaların 30 milyar dolar kaynağa ihtiyacı var. Firmalar gerekli kaynağın ancak yüzde 20’sini Türkiye’den buluyor. Kalan yüzde 80’inin yurtdışından getirilmesi gerekiyor. Ancak bu projeye kredi açacak yabancı şirketlerin şöyle bir tereddüdü var. Devlet de bir anlamda projeye taraf olduğu için olur da bir anlaşmazlık yaşanırsa, Türkiye’de görülecek davalara siyasi baskı olacağı ve davaları kaybedebileceklerini düşünüyorlar. Onun için de tahkim merkezinin Türkiye’de olması şartının yasadan çıkarılmasını, davaların Türkiye yerine yabancı bir tahkim merkezinde görülmesini istiyorlar.”
HİÇBİR PROJE İLERLEMEDİ
Erdoğan’ın 2013 yılında başbakanlığı döneminde “Şehir hastaneleri bu kardeşinizin 11 yıl önceki önemli hayallerinden biridir” diye açıkladığı proje kapsamında 2017’de 15 şehir hastanesinin hizmete girmesi planlanıyordu. Ancak İstanbul, Ankara, Yozgat, Manisa, Trabzon gibi temeli atılan şehir hastanelerinin hiçbirinde ilerleme sağlanamadı. Bu duruma, kreditörlerin siyasi baskıdan çekinmesinin yol açtığı kaydedildi.
Birgün