TEMELLERLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKEN İKİ NOKTA

4
1033

1.NOKTA….

Temel tasarımı yaparken üniform oturmalardan korkmamak gerek.Her oturma kötü değildir.Eğer temeldeki oturma üst yapıda ek tesirler(moment, kesme kuvveti) doğuruyorsa oturmadan çekinilebilir.Ek tesir doğurmayan oturmalardan korkmaya gerek yok.Bu anlamda üniform oturmalarad korkmaya gerek yoktur.Yapının her noktasın yaklaşık 2 cm oturması, yada 3 cm oturması, yada 4 cm oturması dikkaete alınacak bir durum değildir.Problemde yaratmaz.Bu oturmalar sorun teikil etmez.Korkulması gereken oturmalar farklı oturmalardır.Temelin bir köşseinde 1 cm oturma oluşuyorsa diğer köşesinde 4 cm oturma oluyorsa işte bundan korkmalısınız.Çünkü farklı oturmalar , düşey kot farkı oluşturacak ve yapı üstünde ek momentler ve kesme kuvvetleri oluşmasına sebep olacaktır.Üniform olarak yani her noktada olan 5 cm lik bir oturma problem yaratmazken, daha küçük miktarlardaki farklı oturmalar(mesela bir noktada 1 cm diğer noktada 5 cm) problem yaratabilir.Mühendis bunu bilmelidir.

 

2.NOKTA….

Aynı yapının temelinde, farklı temel türleri kullanılmamalıdır.Yapı temeli tekil temel olabilir, sürekli temel olabilir yada alan temel olabilir.Ancak temelin bir kısmı sürekli , bir kısmı tekil yada bir kısmı sürekli bir kısmı radye olmamalıdır.Eğer siz aynı yapı için farklı temel türleri yaparsanız bu durum temel oturmalarınında farklı olacagı anlamına gelir.Dolayısyle farklı temel türlerinde farklı oturmalar söz konsuu olur.Farklı oturmalarda ilk maddede belirttiğimiz üzere üst yapıda farklı kesit tesirlerinin oluşması anlamına gelir ki bunu istemeyiz.Aslında zeminde hiç farklı oturma problemi yokken sırf farklı temel tipi kullandığımız için(aynı yapıda) kendimizi farklı oturmalara sebep verebilriiz.Mümkün mertebe tek yapıda tek temel tipi kullanmamız gerekir.

 

Ahmet ÇELİKKOLLU

İnşaat mühendisi

ESKİŞEHİR

4 YORUMLAR

  1. merhabalar şu soruyu sormak istiyorum. bildiğiniz gibi karadenizde yüzey eğimli olmasından dolayısıyla temel açılırken , merdiven basamağı gibi bir temel açtık. alt tarafa radye temel , üst kotada pabuçlardan oluşan bir temel( iki kot arasında da perde beton ) düşünüyoruz. binamız 2 kat olacak ( alt kotta yarım bodrum) yukarıda yazdığınız olumsuz bir durumla karşılaşır mıyız? ( 1. zemin kat betonu ortada perde betona binecektir)

    • FARKLI KOTLARDA TEMEL İSTEMESEKDE BAZEN YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ.BU GİBİ DURUMLARDA, KOT FARKININ OLDUĞU YERLERDE PERDE DEĞİLDE YÜKSEK BİR TEMEL KİRİŞİ ATILDIĞINI DÜŞÜNEREK HESAPLAMA DAHA YERİNDE OLACAKTIR.MESELA 40/200 LİK BİR TEMEL KİRİŞİ GİBİ.TEMEL KİRİŞİNİN SAGI ALTTA ÇALIŞMALI, SOLUDA 200 LÜK KİRİŞİN ÜSTÜNDE ÇALIŞMALI.TABİ TEMEL KİRİŞ KOTU PROJEYE GÖRE AYARLANMALI.BU TAKDİRDE OLUMSUZ BİR DURUMLA KARŞILAŞMAZSINIZ.BİRDE ŞUNU BELİRTMEKTE FAYDA VAR.FARKLI KOTLARDAKİ FARKLI RİJİTLİKTEKİ TEMEL SİSTEMLERİ YAPI DİNAMİĞİNİ FAZLA DEĞİŞTİRİR.MÜMKÜNSE KOTLAR FARKLIDA OLSA TEMEL TİPİNİ BENZER ÇEKİLDE UYGULAMAK DA FAYDA VAR.ÖRNEĞİNİZDE ALT KISIM RADYE İSE ÜST KISMDA RADYE OLABİLİR.

      AHMET ÇELİKKOLLU
      İNŞAAT MÜHENDİSİ
      ESKİŞEHİR

  2. İyi günler 4 bloktan oluşan bitişik nizam bir dairedeyim .2 ve 3 cü blokların arasında yukardan aşagı kople çatlama var bir ikiye ayrılmış gibi bunun sebebi ayrı temeler yapılmış oldugu için oturmamı yapmıştır 4 blokta aynı şirket tarafından yapılmış ve oto parkta baktıgımda kolonlar aynı izada ayrılmış binanın dışındada boydan boya görünüyor

    • Bahsettiginiz durum normal ve olması gereken durum.Korkmanızi gerektirecek bir durum yok. Zaten dilatasyonun amacı budur. Hissetmediginiz yanal etkiler(kuçük depremler,yoldan agir vasitalarin gecmesi vb), blokkarin rijitlik farklari , blogun birinin onünde devamlı araba , halı vb yıkanmasi buna neden olabilir. Ancak durum normal ve beklenen etki. Rahat olabilirsiniz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.