TBDY2018’DE ASMOLEN DÖŞEMELER-KASET DÖŞEMELER VE SUİSTİMALLER

5
6956

TBDY2018 asmolen döşemeleri pek sevmiyor. Yapmayin dememiş ama kısitlamak içinde elinden geleni yapmış. Mesela DTS1 yada DTS2 de asmolen döşemeli bir taşıyici sistem olusturacaksaniz, her iki yönde perde kullanmaniz gerekli, bu perdelerin toplam taban momenti’nin en az %75’ini almasi gerekli, binanizin en fazla 17.5 metre olmasi gerekli. Görüldüğu gibi şartlar ağir. Peki asmolen dösemeli sistemlerde şartlar ağır olmasina karşin neden büyuk bir talep var? Tek nedeni düz bir yüzey elde ediliyor olmasi, tavana baktığınızda gözünuze kiriş çarpmıyor olması.

Cift dogrultuluasmolen dösmeli sistemlerde dişler her iki yonde bulunur, aralar ise asmolen denilen cürüftan yapılmış, topraktan yapilmış tuglalarla doldurulur. Kat seviyesine tek bir doseme kalibi cakmaniz yeterlidir yani isçiligi de kolaydır.

Kaset dösemeli sistemlerde ise yine kiris hukmunde olan cift yonlü dışler mevcuttur, buyk açikliklar gecilebilir. TBDY2018 de kaset döşemeli sistemler de herhangi bir sınırlama yoktur. Yani her yerde, her yukseklikte binada, her suneklik duzeyinde(yuksek sunek, karma, sınırli sünek) kullanabilirsiniz. Cift dogrultulu asmolen sistemler ve kaset dösemeli sistemlerde goruldügu gibi bir benzerlik söz konusudur. Ancak asmolen dösemeli sistemleri yonetmelik kısıtlarken, kaset dösemeli sistemleri son derece serbest birakmıştir.

Bu durumda cogu yerde asmolen kullanamayan muhendis bu durumu suistimal edebilir ve asmolen sistemi kaset dösemeli sisteme benzetmeye calisarak proje dizayni yapabilir boylece kontrol mekanizmasinı aşmaya çalışabilir. Bu suistimal proje muelliflerinin, kontrol mekanizmasina(yapi denetim şirketi denetcileri, belediye muhendisler vb) karşi yapabilecekleri bir suistimaldir. Bu durumun tersi de mümkundür. Yani kontrol mekanizması da, asmolen döşeme-kaset döseme farkını muellife karsı kötü yonde kullanabilir, suistimal edebilir, kadet dösemeli sistemi asmolen sisteme sokup muellifin projesinin önune engel koyabilir. Ne proje muellifinin nede kontrol mekanizmasi’nin kaset döseme-asmolen döşeme konusunu suistimal etmemesi gerekir. Cift yonlu dislerin(kirislerin) olusturdugu her döseme asmolen dosemeli sistem olmadiği gibi, cift yönlü dislerin(kirislerin)olusturduğu her dösemede kaset döşeme degildir.

O halde net bir asmolen dosemeli sistem, net bir kaset döşemeli sistem tanımi yapılmalıdir ki, her iki taraf(kontrol mekanizmasi ve proje muhendisi) suistimal olmasın, yonetmelik tam olarak hayata geçebilsin.

Bir döseme’nin asmolen olduguna nasil karar vereceksiniz bakalim;Asmolen bir dolgu malzemesidir. Topraktan olur, cüruftan olur. Yani asmolen dösemeli sistem diyorsaniz mutlaka kirisler arasindaki gozlerin bir dolguyla dolu olmasi gerekir. Ikinci olarak asmolen dişler arasindaki mesafe en fazla 70cm olmalidir. 70cm, olabilir, 69cm olabilir, 60cm olabilir vb. Bu iki koşul saglanmissa bu bir asmolen dösemeli sistemdir.

Kaset dösemeli sisteme bakalim:

Kaset dösemeli sistemde, yuzey her iki yonde saplama kirislerle belli mesafelerde bolunmustur. Iki kiris arasindaki mesafe 70cm den buyuk olmalidir(70cm den kücuk ise asmolen), kirisler arasinda herhangi bir dolgu malzemesi yoktur, bahsettigimiz kadet doseme kirisleri adeta kiris hukmundedir kiris ebatlarini saglamalidir en az 20cm olmalidir(200,25,30…) 10cm lik, 12cm lik kiris genisligi yaparak kaset doseme yapamazssiniz. Bu sartlar saglanmissa dosemeniz kaset dosemedir. Bu sartlardan biri dahi saglanmamissa kaset doseme diyemezssiniz. Ornek, kirislerim 25cm, kirisler arasi mesafe 1’er metre, ama kiris aralarini doldurdum, kaset doseme olur mu? Hayır kaset doseme olmaz artik bu dolgulu döseme olur. Baska bir ornek kirislerim 10cm genisliginde yan yana, kiris aralarim 70cm , ama arada dolgu malzemesi kullanmadim bu kaset döseme olur mu? Hayir buda olmaz, 10cm lik dislerle 70cm lik mesafelerle kaset doseme yapamazssiniz.

Sonuc olarak;

bir sistemin asmolen dosemeli sistem olmasi icin, dolgu kullanilmasi, disler arasi mesafe’nin 70cm den kucuk olmasi gerekir.

Sonuc olarak;

Bir dosemenin kaset doseme olmasi icin, kiris genisliginin 20cm den buyuk olmasi, kirisler arasi mesafe’nin 70cm’den buyuk olmasi ve aralarda hic bir dolgu malzemesinin kullanilmamasi gerekir.

Bu kriterleri saglamak suistimali onler, yonetmelige uygunluk saglar.

Ahmet CELIKKOLLU

Insaat Muhendisi

ESKISEHIR

5 YORUMLAR

  1. “Bir dosemenin kaset doseme olmasi icin, kiris genisliginin 20cm den buyuk olmasi, kirisler arasi mesafe’nin 70cm’den buyuk olmasi ve aralarda hic bir dolgu malzemesinin kullanilmamasi gerekir.”

    bu yazdığınız kurallar gayet mantıklı akla uygun şeyler ancak ilgili hiçbir yönetmelikte bu şartları bulamadım.

  2. hocam ; asmolen döşemede dolgu malzemesinin kullanılmasının statik açıdan faydası varmıdır… hiç kullanmasak yada ağırlığını ihmal edebiliceğimiz köpük kullansak daha ıyı olmaz mı…
    dolgu malzemesi kaset ve asmolen döşeme için gerçekten bir kritermidir…!

  3. Bu fark aptalca bir şey. elin adamı aya gidiyor bu yok strafor kullandın mı. kasette strafor kullanamazsın diyor. adam betonu denizde yüsdürüyor denizin ortasında batırıyor tunel yapıyor sen bir metrelik şeyle millete engel koyuyorsun. adam parasını bilerek çöpe mi atıyor. bilerek binası ı riske mi atıyor. hayır. ne kadar kural varsa o kadar rüşvet var tüm mesele bu. ben halkımıza engeller koyan bir kişinin hak için koyduğunu görmedim. hepsi kendi nefsine tapıyor. yobaz millet vesselam.

  4. Hocam kaset döşeme tanımınıza, asmolen veya kaset döşeme mi karar verme düşüncenize kesinlikle katılmıyorum, yönetmeliklerde söylediğiniz tarzda kaset döşeme tanımı yok.
    Söylediğiniz kaset döşeme değil, tali kiriş ve döşemenin kullanıldığı bir hesap yöntemi, kaset döşemede kiriş aralıkları her iki yönde maksimum 70 cm alınır ki döşeme hesabı yapılmaz, diş kalınlığında ortalama 10-15 cm alınır (bu açıklığa göre artırılabilir)(TS500). Kaset veya çift yönlü dişli döşemenin dolgulu olup olmaması döşemenin çalışma sistemimi değiştirmediği gibi asmolen olup olmamasına da karar verdirmez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.