SÜNEKLİĞİ NORMAL VE YÜKSEK KİRİŞLER…

4
1126

Sünekliği Normal ve Yüksek Kirişler

 

Süneklik düzeyi yüksek kiriş ile süneklik düzeyi normal kirişin hesap tekniği aynı değildir.Ancak çoğu mühendis bu işi tamamen yazılıma bıraktığı için aradaki farkı net olarak ortaya koyamaz.Bu iki tip kirişin hesap tekniği farklı olduğu gibi dizaynıda farklıdır…

 

Süneklik düzeyi normal kirişlerde kesme kuvveti hesabı yapılırken, 1.4G+1.6Q ve G+Q+E yüklemeleri dikkate alınır.Bu yüklemelerden maximum etkiyi veren kuvvet kesme kuvveti hesabında dikkate alınır ve kiriş donatılır.Kısacası etriye bu kombinasyonlardan çıkan maximum etkiye göre hesap edilir.Süneklik düzeyi yüksek kirişlerde ise, dış etkilere göre dizayn yapılmaz.Kirişin alt ve üst donatılarına göre , kiriş uç noktalarının ne kadarlık bir moment taşıyabileceği yani moment kapasitesi hesaplanır.Sonra kirişin her iki ucundaki moment kapasitelerinin kirişte oluşturması muhtemel kesme kuvveti hesaplanarak etriye hesabına geçilir(V=Vdy+(Mri+Mrj)/L)..Daha açık yazacak olursak, süneklik düzeyi normal kiriş kesme kuvveti hesabında, dış yüklemelerden oluşacak en büyük kesme kuvveti dikkate alınır.Süneklik düzeyi yüksek kirişte ise kapasite kavramı dikkate alınarak , kirişin eğilme kapasitesine göre kirişte oluşabilecek maximum kesme kuvveti gözönüne alınarak etriye hesabı yapılır.

 

Dizayn olarak da süneklik düzeyi yüksek kirişn sarılma bölgesindeki etriye aralığı 15 cm den fazla olamaz.Süneklik düzeyi normal kirişte ise sarılma bölgesindeki etriye aralığı 20 cm den fazla olamaz.

 

 

Ahmet ÇELİKKOLLU

İnşaat Mühendisi

ESKİŞEHİR

4 YORUMLAR

  1. ahmet bey aynı yoldan ilerliyoruz bende tcdd den istifa ederek şuan inş müh olarak çalışıyorum kamuda ancak çok eksiğim var sizinle nasıl iletişime geçebilirim bir yol haritası belirlemek için. 05442075724 numaram . bana dönüş yapabilirseniz çok sevinirim.

  2. İnşaat Mühendisliği ile ilgili kafama takılan çoğu konuyu sizin verdiğiniz bilgilerden öğreniyorum. Konuları çok anlaşılır bir dille anlatıyorsunuz. Emeklerinize sağlık. Sizlere çok teşekkür ederim.

  3. Hocam öncelikle size içten teşekkür etmek istiyorum; bize anlaşılır bir şekilde anlatıp konuları kavramamızı sağlıyorsunuz.

    Benim aklıma takılan; Deprem Yönetmeliğinde Ve= (V=Vdy+(Mri+Mrj)/L) kirişin eğilme kapasitesine göre oluşacak kesme kuvvetini bulduktan sonra, “düşey yükler ile birlikte depremden hesaplanan D ile artırılmış kesme kuvvetinin toplamının Ve ‘den küçük olması durumunda Ve yerine bu kesme kuvveti alınacaktır” diye bir ifade var.

    Sizin de ifade ettiğiniz gibi Yüksek Sünek Kiriş için moment kapasitesinden gelen kesme kuvveti tasarlıyoruz ancak yukarıda belirttiğim madde de dış yüklerden gelen kesme kuvveti ile karşılaştırıp küçük olanı seçiyor. Bunun sebebi nedir ? Küçük olduğu takdirde sınırlı sünek kirş tasarlamış olmuyor muyuz ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.