Yeni bir yönetmelik 1 HAZİRAN 2019 tarihinden itibaren yürurluge girecek. Resmi Gazete de yayimlandı. Kimler şantiye şefi olacak, teknikerler, teknik ögretmenler şantiye sefligi yapabilir mi gibi sorular bu yönetmelikle acıkliga kavuştu.
Bu yazıda, 1 HAZIRAN 2019 da yurürluge girecek şantiye şefligi yonetmeligi hakkinda bilgi vereceğim.
Bildiginiz üzere yapım işlerinde oldugu gibi, yikım işlerinde de şantiye şefi bulundurmak zorunlu.
Bu yönetmelige göre:
Yapi ruhsatına tabi butün yapılarda, şantiye şefi ile yapi müteahhidi arasında bir sözlesme yapılması zorunlu. Anlasılacağı uzere şantiye şefi, yapı muteahhidi adına çalisan bir teknik eleman. Bu sözlesmede(yapi muteahhidi ile santiye sefi arasindaki sözlesme) isin adi, suresi,adresi, ücreti ve her iki tarafin e-mail adresi mutlaka belirtilmelidir.
Yapi muteahhidi, santiye sefi olma sartlarina haiz ise ayni zamanda santiye sefligi yapabilir(kendi isindede olsa).
Santiye sefi ile yapi muteahhidi’nin, karsilikli bildirimleri birbirinin e-mail adresine yapmalari yeterlidir. Yazili olmasi gerekmez.
Meslek odasinca yada mahkemece yasakli olanlar, santiye sefligi yapamaz.
Mimarlar, insaat muhendisleri, makine muhendisleri, elektirik muhendisleri, insaat teknikerleri, makine teknikerleri, elektrik teknikerleri, yapi denetim teknikerleri ve teknik ogretmenler(bu alandaki) santiye sefi olabilirler(ancak santiye sefligi yapacaklari yapilar farkli).
Yapi isindeki santiye sefi’nin gorevi, yapi ruhsati alinmasi ile baslar ve iskan alinincaya dek surer(istifa hakki sakli).
Santiye sefi, gorev aptigi il’in dısinda baska bir ilde gorev yapamaz.
Mimar ve muhendis unvanli santiye sefleri 5 adet is’ten fazla olmamak kaydi ile 30 000 metrekare iş ustlenebilir.Eger tek buyuk bir is ise(mesela 40 000, 70 000 metrekare gibi), uzerinde baska bir is olmamak kaydi ile o isi ustlenebilir.
Spor tesisleri, sinema, tiyatro, egitim kurumlari, yurt gibi ve kamu kurumlari’nin yaptirdigi yapilarda, santiye sefi’nin mimar yada muhendis olmasi zorunludur(tekniketler, teknik ogretmenler santiye sefi olamaz). Ayrica, iksa, kazik, iyilestirme(zemin), ongermeli artgermeli isler ve yıkım islerinde santiye sefi’nin insaat muhendisi olmasi zorunludur.
Teknik ogretmenler, bodrumla birlikte toplam 5 kat’i ve 2000 metrekareyi gecmeyen binalarda(konut turu) santiye sefi olabilir. Teknikerler ise bodrum dahil toplam 5 kat’i ve 1500 metrekareyi gecmeyen binalarda santiye sefi olabilir.
Santiye sefi, insaat ve tesisat islerinde YETKI BELGELI USTA calistirmakla ve bu belgelerin fotokopisini santiye dosyasinda saklamakla yukumludur.
Santiye sefi, is sagligi ve guvenligi anlaminda her turlu tedbiri aldirma yetkisine sahip olmakla beraber, muteahhit bunu istemez ise, sozlesmeye is guvenliginden sorumlu olmadigi maddesi eklenerek, bu sorumluluktan kurtulabilir. Santiye sefleri’nin bu durumu iyi degerlendirmesi gerekir.Yani artik is guvenliginden sorumlu kisi santiye sefi degildir(sozlesmeye gore).
Santiye sefi istifa edecekse,yetkili idareye yazili, yapi muteahhidine ise e-mail ile bildirmesi yeterlidir.
Santiye sefi, calisma esnasinda yan parsellerdeki hasari ve is kazalarini da hemen ilgili mercilere bildirmekle yukumludur.
Bu yonetmelik 1 HAZIRAN 2019 da yururluge girecek…
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR
merhaba, şantiye şefi sözleşmede isg sorumluluğunu almadığını belirttiği takdirde olası iş kazalarında herhangi bir mesuliyeti olmayacak mı? ve bu durum pasif şantiye şefliklerinin önünü daha da açmaz mı