Almış olduğunuz yapı ruhsatınızında gecerli olduğu bir süre vardır. Ruhsat gecerlilik süresi ilgili kanun ve yönetmeliliklerde belirlenmiştir.
Ülkemizde yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içerisinde yapıya başlama zorunluluğu vardır.Yapı ruhsatı aldıktan sonra 2 yıl içerisinde inşaata başlamazsanız yapı ruhsatınız hükümsüz hale gelir.İnşaat çalışmalarına başlamak için sıfırdan tekrar ruhsat almanız gerekir.Burada öne çıkan unsur, inşaata başlamanın göstergesinin ne olduğudur.Hafriyata bile başlamış olmak(hafriyatı tamamlamasanız yarıda bile bıraksanız) inşaata başlandığı anlamına gelir.
Ruhsatınızın süresi yapı ruhsatı düzenleme tarihinden itibaren 5 yıldır(2 yıl içerisinde inşaata başladığınız kabulü ile).Ancak yapı buyukluğune göre, ekonomik duruma göre yada başka durumlara göre 5 yıl içerisinde yapının tamamlanması mumkun olmayabilir.Bu takdirde 5 yıl biterken tekrar ruhsatı yenilemeniz, bu 5 yılda da bitiremeyecekseniz tekrar yenilemeniz mumkundur.Sonsuza kadar ruhsat yenilemeniz teorik olarak mumkundur.Ruhsat yenileme için belediyeler yada diğer idarele bir ucret talep etmez.Ancak dışarıda özel çalışan mimar muhendis yada yapı denetim şirketleri ücretlerini alır.Ruhsat yenileme 5 yıllık süre içerinde olmalıdır.Süre bitmesine yakın ilgili idareye ruhsat yenileme dilekçesini vermeniz yeterlidir.Ruhsat 5 yıllık süre geçtikten sonrada düzenlenebilir.Dilekçe tarihiniz önemlidir.
Ruhsat yenilemede önemli bir hususta , bu 5 yıllık süre geçtiği halde ruhsat yenilemesi yapılmamış, ama halihazırda vatandaşın kullandığı yapıların durumudur.Bu tür yapılarda , ruhsat ne zaman alınmış olursa olsun(1980, 1990 vb) yapı ruhsat alınma tarihinden itibaren 5 yıllık süre içerisinde bitirilmişse ruhsat yenileme yapılmadan gun itibarıyle direk iskan yani yapı kullanma izin belgesi verilir.Bunun için yapının kontrollüğünü yapan mimarların mühendislerin yada yapı denetim şirketinin uygundur raporu vermesi gerekir.Burada da öne çıkan unsur, yapının ruhsat alındıktan sonraki 5 yılda bitirilip bitirilmediğinin ıspatıdır.Bu ıspat yükümlülüğünü mal sahibi yerine getirmeldiir.Yapının ilk elektirik abonelik tarihi, su abonelik tarihi, yada yapıyı kontrol eden yapı denetim şirketinin yapı inşaatı ile ilgili tutanakları ıspat için yeterlidir.Bu belgeler ve aklımıza gelmeyen diğer belgeler bu ıspatta kullanılabilir.
Son olarak şunu belirtelim.5 yıllık süresi içerisinde ruhsatı yenelenmeyen yapılar, ruhsatsız yapı olarak degerlendirilir.Ruhsatsız yapılara uygulanacak tüm işlemler bu yapılar içinde uygulanır…
Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
ESKİŞEHİR
ruhsat süresi bitmiş ve geçen süre zarfında yenileme yapmamış bir yapı için “yeniden” ruhsat talebinin olması halinde (geçerli ruhsattan 5 yıl geçtikten sonra) binanın statik açıdan değerlendirilmesi nasıl yapılmalıdır. Örneğin 1990 veya daha önceki yıllarda ruhsat almış bir bina kullanma ruhsatı almamış ve geçen süre zarfında herhangi bir yenileme işlemi yapmamış bir binaya yeniden ruhsat düzenlemesi durumunda mevzuat açısından binanın depreme karşı dayanımı nokatasında ilk ruhsat eki statik projeler mi dikkate alınmalı yoksa güncel mevzuata uygunluğumu değerlendirilmeli mi ? (projeleri mevcutsa kazanılmış haktan bahsedilebilirmi, DBYBHY bölüm 7 ye göre performans analizi mi yapmak gerekir, bu durumlarda DBYBHY 2007 den önceki veya sonraki yapılar için ayrı ayrı değerlendirme yapılabilir mi?)
Daha önce alınan yapı ruhsatım 2013 yılında ruhsat yenilemesi yapılarak inşaat yapı ruhsatı alınmış olup, 2 yıl içerisinde inşaata başlanılamamıştır. 2018 kadar süresi ruhsat sürem mevcuttur. Ancak yenileme ruhsatı talebimde eski ruhsatımın eski şartlardaki gibi yenilenemeyeceği (eskiden asansör yoktu,bitişik nizam, yoldan çekmesi çok yoktu gibi) şimdi ise sıfırdan yeni asansörlü yoldan daha fazla çekmeli yeni ruhsat istenmektedir. 2018 yılına kadar inşaat yapı ruhsatım geçerli değil midir. yeni çıkan imar yönetmeliğinde de altıncı bölüm madde 54- (2) – (3) ve (5) maddelerine istinaden yenileme talep ediyorum ancak (2) fıkrasına istinaden benim 2013 tarihli ruhsatımı tamamen geçersiz saymaktadırlar. ben 2013 tarihli yapı ruhsatımın ilgili maddenin (3) fıkrasına ” …..yeniledikleri tarihe bakılmaksızın ruhsat, ilk ruhsat alma tarihindeki plan ve mevzuat hükümleri kapsamında beş yıl uzatılarak yenilenir.. ” istinaden yenilemek istemekteyim. bu açıklamayı yok sayarak her şeyin sıfırdan yapılması söyleniyor. Benim 2018 kadar sürecek olan ruhsatım ile ilgili hiç bir hakkım kalmamış mıdır? çok zor durumdayım sizin görüşünüz nedir. nasıl bir yol izlemeli, belediye harici nerelere başvurmalıyım.
Saygılar..
Merhaba.
Aldiginiz veya yenilefiginiz ruhsat icin gecerlilik suresi 2 yildir. Bu iki yilda mutlaka insaata baslamalisiniz. Yani 2013 deki ruhsat icin 2015 yilina dek insaata baslanmaniz gerekir. Eger bu iki yil icinde insaata baslamamissaniz, ruhsatiniz ölür. 2013 yilinda ki ruhsatiniz insaata basladaydiniz 2018′ kadar gecerli olacakti. Dolayisiyle sizin anlattiklariniz isiginda belediyenin tavri dogrudur.Bir hatirlatma daha yapayim. 2013 yilinda ruhsat aldiniz, ancak 2015 yili da dahil insaata baslayamadiniz diyelim, bu takdirde yani insaata baslayamafiginizdan 2015 yili icerisinde ruhsat yenilemeniz gerekmekteydi. Ruhsatlarin gecerlilik tarihi, insaata 2 yil icerisinde baslamak sarti ile 5 yildir. Aksi takfirde ruhsatiniz 2.yilin sonunda ölür. Sizin ruhsatinizda oldugu gibi…
2011 yılında Ruhsat yenilemesi yapılan bir binanın 2016 yılında süresi dolmuştur.Bu süre içinde biten bir yapıya 2017 yılında direk iskan başvurusu yapılacak ama ruhsat verilen projeye uygun değil (1 m büyük yapılıp yan tarafa çekme mesafesi 2 metre yapılmış) ise ne yapılmalıdır?
Saygılar…
Yan bahçe mesafesi 3m dir. Ancak söylediğinize göre 2m yapıldıysa imara aykırı bir durum da söz konusudur. Yani hem projeye aykırı hemde imara aykırıdır.
Bu hali ile iskan verilemez.
Belediye hiç kontrole gelmedi mi ya da temel üstü vizesi aldınız mı?
Belediyenin encümen cezası kesmesi gerekiyor. Tabi bu ceza mevcut durumu meşrulaştırmıyor. Aykırı yaptığınız için sadece bir ceza.
Diyelim ki bu 1m lik kısım çıkma olarak yapıldı. Bu durumda bu kısmı yıkıp projesine uygun hale getirebiliyorsanız. Sorununuz çözülür.
Eğer bu fazla olan kısmı çıkma olarak değilde kolon aksını kaydırarak yapmışsanız o zaman işiniz zor. Bunun çözümünü belediye ile görüşmeniz gerekir.
merhaba sitenizi internette araştırırken buldum.
2 yıl içersinde inşaata hiç başlamadım. yeniden ruhsat almam gerekiyor, yani ruhsat yeileneyeceğim. projemde hiç bir değişiklik yapılmadı. metre kare ve tüm projeler aynı.
yeniden harç ödemek zorunda mıyım
2 içinde hiç bir şekilde başlamadığınız için ruhsat temditi yapacaksınız. Bu alacağınız yenileme ruhsatı için harç ödeyeceksiniz ancak bu harç ilk ruhsat aldığınızda ödediğiniz harçtan çok daha az bir harç. Belediyeden belediyeye bu harç miktarı değişiklik gösterebilir.
Merhaba, 2014 yılında köy karar defterine onaylı ruhsatı mı aldım.Aldığımda beş yıl içerisinde yapmam gerektiği söylenmişti bu durumda ruhsatı tekrar mı almam gerekir karar defterine onaylı olması farketmez mi. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim .
Bu arada inşaata başlamadım.
Selamlar ruhsatın 5 yıllık süresinin dolmasına 1 ay var bu bir ay içinde ruhsat yenileme masraflarını mimar, mühendis,belediye falan ödeyemiyorum. sadece belediyeye dilekçeyi bir ay içinde verip geri kalan işleri süre dolduktan sonra da yapabilirim diye anladım sizin yazınızdan doğrumudur. yoksa bu bir ay içinde ruhsat yenileme ile ilgili bütün işlemleri bitirmem mi gerekiyor. cevabınız için şimdiden teşükkürler.
Selamlar, 2013’te topraktan bir daire satın aldım. 10 ayda inşaat bitti oturmaya başlandı. Fakat 5 yıl süre zarfında iskanı çıkmadı. Müteahhit-toprak sahibi ve bazı daire sahipleri arasında kırgınlıklar oluştu. Ruhsat süresi dolmasına karşı yenileme yapılamazsa benim başıma bir daire sahibi olarak ne gelebilir? Bu arada inşaat ruhsatı toprak saihibinin üzerine gözüküyor. Dairede 3.5 yıldır kiracı oturuyor…
kat irtifak tapunuzu aldıysanız ruhsatın kimin üzerine olduğunun bir önemi yok. Ruhsat süresi bitse bile, inşaat 5 yıllık süre içinde bitmiş olduğundan iskan belgenizi kendiniz de alabilirsiniz. yani müteahhite ihtiyacınız olmayacak.
1994 te ana inşaatı yapıldı.Ruhsatı 4 kat olan evin sadece iki katı yapıldı.2019 da izinsiz bir kat çıkıldı.Bu süreçte ruhsat hiç yenilenme di. İmar barışı olabilir mi.Yoksa olay sadece belediyeyle mı çözümleme lı.
Selamlar.
1987 yılında arsama mustakil konut yaptım. Insaat ruhsati,projeler var. Belediye kontrolde etmis. Ama oturum izni almadim ve tapuda hala arsa yaziyor. Tapuyu konuta nasil cevirebilirim
2013 yılında kat karşılığı arsa sözleşmesi ile 2014 yılında ruhsat aldım inşaata başladım bazı sebeplerden dolayı 5 yılda bitiremedim. ruhsatı yenilemek için belediye ye dilekçe verdim. belediye arsa sahiplerinden birinin imzası zorunlu ve onlar da imza atmıyorlar ne yapabilirim. 1 ay sürem kaldı inşaata da başladım devam ediyorum.
merhabalar ; oturma izni olmayan apartmandan daire satın aldım ve şu an oturmaktayım , ancak 2018 yılında yapı ruhsat süresi doldu müteahhit ise ruhsatı yenilemedi, iskan belgesi(oturma izni) de almadı apartman sakinleri olarak ne yapmalıyız cevap verirseniz sevinirim
Ruhsatı yenilemeden (ruhsat süresi içinde inşaat tamamlandığı için) iskan alınabilir.
Bunu siz de yapabilirsiniz. Belediyelerin imar ya da yapı kontrol müdürlüğüne (hangi birim ilgileniyorsa) başvuru yapmanız gerekiyor.
Selamlar..
2012 yılında ruhsatım cıktı 2014 %95 seviyesinde yapı denetim kapandığından dolayı fesih etti simdi kullanma almak için belediyeye basvurdum onlarda yeni bir yapı denetim tayin ettiler ondada ruhsat süresi dolduğu için isim değişikliği tadilatı değilde yeni ruhsat cıkarmam gerekiyormus onun içinde proje muelliflerin den rapor isteniyor nasıl bir rapor hazırlatacam kimse bilmiyor yardımcı olurmusunuz…
Eyüp bey, daha önce almış olduğunuz ruhsat üzerinden gitmek zorundalar. şöyle ki ruhsat aldığınızda ruhsata bülten numarası verilir. Daha sonraki tadilat, isim değişikliği, yenileme……. vs. gibi ruhsat yazıldığında bu bülten numarası ile eski ruhsat çağırılır. ve yeni ruhsatı yazılır.
Ruhsatı bülten numarasından çağırdıktan sonra hangi ruhsatlar kesilebilir diye aşağıya ekran görüntüsü bırakıyorum..
BKZ : ( https://eksiup.com/p/pn246393g2h7 )
Sizin bina için konuşacak olursam, 5 yıllık süre dolduğu için yeniden ruhsat kesilecektir. İstenilen raporlar muhtemelen yakın zamanda değişen yönetmeliklerden dolayı olabilir. (2018 TBDY ‘e göre hesapların istenmiş olması ve performans analizleri olabilir.) Belediyenize tam olarak ne istediklerini tekrardan sorun bence.
Yeni daire aldım. Site iki bloklu. Sığınak yapılmadığı için iskan alamıyorum. Bu bina 5 yılını yeni doldurdu. 5 yılı doldurmadan yapı ruhsatıyla mesken elektrik aboneliği yaptırdım ama su aboneliği yaptıramadım iskan dan dolayı. 42 daire war. Bu dairelerin bazıları iskan almış Bi önceki belediye yönetiminden. Ben de bu olayı söyleyerek bende iskan istedim ama onlar önceki yönetimden aldılar. Müdür değişti weremeyiz dediler. İskan için ne yapmalıyım
Bende benzer durumdayım. Su aboneliği yaptıramadım yapı ruhsatı 5yılı doldurduğu için. Sıınal nedeniyle iskan alamıyorum. Siz çözüm bulabildiniz mi?
İyi günler 28.05.2014 Yılında Yapı Ruhsatı Alıp inşattıma başladım %70 seviyesinde Kat İrtafıyla Tapularımı aldım yapı denetim süresi bitti. 2017 Yılında Meclis kararıyla zemin kattımı Dükkana cevirdim Yapı denetim sözleşmemi 2018 yılında yeniledim 28.05.2019’da yapı Ruhsat süremiz doldu yapı denetim isim değişikliği ruhsatı dolduramadığından dolayı ruhsattımız iptal edildi. Dilekçemiz 15.02.2019 yılında İsim değişliği olarak belediyeye sunulmuştur. verdiğimiz dilekçe ruhsatımızın uzatılmasını etkilermi
Kanunen süreniz uzatılmış sayılır
Merhabalar 06.2011 de ruhsat bitmiş ve yenilenmemiş ve bu şekilde 15 tane bina yapıldı yalnız temelleri 2000 yılında atılmış burası bi site sonuç ne olur teşekkürler
2013 yılında Yapı ruhsatı alınmış 2015 yılında kat irtifak tapusu alınmış binamız Yapı ruhsatı zaman aşımına uğramıştır Yapı iskan için bir mühendis arkadaşa müracaat ettik önce alabiliriz dedi belediye ile görüştükten sonra yapı denetim dönemine denk geldiği için iskan alamıyormuşuz siz bu konuda ne diyorsunuz
1998 tarihli ruhsatın var. Ev müstakil 2 kat ruhsatda o yıllar yapılmış belediyede kayıtları emlak beyannamesi vs var. Şu an ev birkat artı bodrum daireye çevrilmiş. Belediyede 2 kat gözüküyor kontrol için belediyeden gelirse sıkıntı ne yapmam lazım kat irtifakı bile kursam yeter kolay gelsin
2016 yılında alınan ruhsat var ve inşaatı 2016 yılında başladım kısmen bitirdim sigorta başlatmadım hiç giriş yaptırmadım şimdi kısmi iskan almak istiyorum elektrik su aboneliği şantiye olarak 2016 yılı da almıştım inşaata başlama süresi 2 yıl içinde başlanmazsa ruhsat geçerli olmaz deniliyor.
Bu durumda sigortayı şimdi başlarsam olurmu herhangi bir cezlı işlem olurmu yapının mutehiti benim 5 yıllık mütehitkik belgesi aldım.
merhabalar bir daire alacağım alacağım dairenin kat irtifakli tapusu ile bulunduğu belediyenin imarina basvurdum. imarda bu binanin inşaat bitiminin alinmadigi inşaat başlangıç tarihinin 2006-2007 oldugu %80 ni tamamlanmış inşaat olarak göründüğü soylendi insaat bitimi alinmayan binalar iskana basvurabilirlrrmi..inşaat bitimi icin belediyelere ucret yatirilirmi..şimdi ben bu daireyi alirsam nasil bir sorun yasarim ilerde veya satışı yapılırken bir sorun yaşar miyim
Ahmet bey merhaba .ben 2014 yılında ruhsat alıp hemen inşaata başladım ve 2017 yılında inşaatın %80 nini bitirdim ve o şekilde kaldi.malum ruhsat tarihi bitti ve ruhsat yenilemeye gittiğimde karşılaştığım durum yapı denetim firması inşaatın %10 da durduğu ve inşaatın yapılmadığı diye kayıtlara geçmişler. Bu durumda bana tekrardan yapı denetim,sigorta, inşaatı sulamak için kontrat ve ruhsat gibi bir sürü şey söylendi ve bunların maliyeti de bayağı kabarık çıkıyor.bu durumda ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba iyi günler ben inşaat ruhsatı çıkardım ama 2 yılı geçmiş ve bu 2 yıl içinde hiç başlamadım ve 1 aydan fazla süresi bitmiş oluyor ruhsatımı yenileyebilirmiyim
2009 yılında inşaata başladım ve 2011 yılında bitirdim ssk borcu vs ödedim 2011 yılından beri aktif oturuyorum üç katlı fakat 2014 yılında inşaat ruhsatı süresi doldu. kazanılmış müktesep hakkıma binaen 2020 yılında yapı kullanma izni için belediyeye gittim süresi dolmuş geçersiz ruhsatınız yeniden ruhsat alacaksınız yapı denetim gelecek dediler. yapı denetimden çıkmaz ne yapılabilir. anladığım belediyedekiler her doğru her yerde söylenmez vardır bir oluru derken kaç para yiyecekler:)
2005 yılında 3 katlı bir bina yaptırdım.3. katını yaptırıp oturma ruhsatını alıp oturmaktayım.(ruhsat yenilemesi yapılmamıştır)
1. Ve 2. Katı yaptırmak için başvurduğunda kolonlardan numune alındı ve numune sonuçları düşük çıktığı için sürece devam edemiyor.Be yapmam lazım bina 2005 yılındaki kanunlara uygun yapıldığı halde neden 2020 yılındaki kanunlara göre değerlendiriliyor.Yardımlarınızı bekliyorum
Selamlar hocam ben 2015 ylında 2007 yılında ruhsatlı olarak yapılan 3 katlı binayı yeri ile satın aldım yan parselimle ara nizam olup yıllardır komşuluk yapmaktayım komşum ara nizam yeri belediye mclisi kararıyla bitişik nizama çevirtmiş ve şimdi binasını yıkıp mütahite kat karşılıgı veriyor mühayit ise her iki parselin bitişik nizam oldugunu ve benim binaya sıfır yapacagını beyan etmekte dir bu kişinin binayı ne kadar çekme payı vardır birde benim binanın ruhsatı yenilemesi olmadıgını bina ruhsatımın hükmsüz oldugunu beyan etmektedir ayrıca ruhsatımı nasıl yeniletebilir yardımınız için teşekkür ederim cvabınızı yayla6052 @gmailcom adresine atabilirmisiniz
İ
Merhabalar 2016 senesinde arsamı müteahite verdim mutehaitle problemler yaşandı. Dairelerimizi geç teslim etti. sözleşmede 5 yıl içerisinde iskan ı müteahitin alması gerekmekte yazısı mevcut fakat almadı ve suresı dolmak üzere şayet projeye aykırı birsey varsa iskanı almamakta direnirse izlememiz gereken yol nedir. Teşekkür ederm şimdiden
öncelikle hayırlı günler. karısık bir durum var bakalım cevap çıkacakı…
1994 kat karşılığı kooperatifle anlaşıldı.
1999 insaat ruhsatı doldu ve yenilenmedi..projeye uygun olmayan bölümler varmış..
2001 yılında bina ruhsatsız ve iskansız kullanılmaya başladı yer sahiplaride dahil.
kat irtifak dahil hiç bir sey yapılmamış. 2022 yılı yer tarla olarak gözüküyor..4 blok 33 daire..
tapuları yer sahipleri tarafından verilmiyor insaat ruhsatı ve iskanı alınmadığı için..Doğal olarak kimse satış yapamıyor..
binanın yıkılıp tekrar yasalara uygun yapılması gerekiyor fakat yer sahiplerinden sahip oldukları daire başına 100.000tl para istedi kooperatif yönetimi, yer sahipleri de sözleşmeyi yerine getirin ruhsat ve iskanı alın o zaman tapunuzu vericem diyor..ve sonuç mahkemeliyiz,
sözleşme fesih davası…
su an dairelerin değeri 1-1.5 milyon tl arasında ama ruhsat iskan ve tapu olmadığı için kooperatif hissesi 200-250 binden devrediliyor..büyük bir rant oluştu tabi 7 hissse alan bile var…Yer sahipleride tabi elindeki daireleri satamıyor onlarda zararlı…