Ormanların Talanı için Kanunlar Yok Sayılıyor

1
333

Sayıştay’ın OGM raporunda, maden arama ruhsatlarının yönetmeliğe uygun düzenlenmediği, Orman Kanunu’na aykırı hareket edildiği ve ormanlık alanların yüzde 17’sinin tapuya kayıtlı olmadığı belirtildi.

Sayıştay denetçileri, orman olarak sınırı belirlenmiş alanların yüzde 17’sinin tapuya kayıt edilmediğini belirledi.

Orman Genel MüdürlüğüKadastro Envanter Verilerine” göre, orman olarak sınırları belirlenen 24 milyon 100 bin hektarlık alanın, 19 milyon 825 bin hektarlık kısmının tapuya kaydı yapıldı.

Tapuya kaydı yapılmayan orman alanının ise 4 milyon 275 bin hektar olduğu ve toplam orman alanının yüzde 17’sine denk geldiği vurgulandı.

BİrGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; raporda, ormanların tehlike altında olduğu da belirtilerek

“Orman alanlarının Hazine adına tapu kütüğüne kaydettirilemediği ve bu durumun ormanlarımızın etkin bir şekilde korunmasını olumsuz etkilediği, usulsüz kullanıma ve bu sebeple pek çok davaya neden olduğu değerlendirilmektedir” denildi.

Hazineye verilen araziler
Orman vasfından çıkarılarak hazineye devredilen arazilerin karşılığında Orman Genel Müdürlüğü’ne verilecek arazilerin belli olmadığı da Sayıştay’ın raporuna kaydedildi.

Resmi Gazete’de 2018 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına göre,

İstanbul’da 216 bin 493, İzmir’da 40 bin 640 ve Kütahya’da 535 bin 2 metrekare olmak üzere toplam 1 milyon 616 bin 399 metrekarelik alanın Hazine adına orman sınırları dışına çıkarıldı.

Maliye Bakanlığı tarafından da Orman Genel Müdürlüğüne, orman tesis etmek üzere orman sınırları dışına çıkartılan alanların iki katından az olmamak üzere taşınmaz tahsisi yapılacağı belirtildi.

Bakanlar Kurulu kararına göre 1 milyon 616 bin 399 metrekare alan orman sınırları dışına çıkartılarak Hazine adına tescil edildi ancak Hazine tarafından Orman Genel Müdürlüğüne belirtilen sahanın iki katından az olmayacak şekilde bir hazine arazisi tahsisi yapılmadığı da açıklandı.

Maden ruhsatları şaibeli
Orman Genel Müdürlüğü’nün dosyalarını inceleyen Sayıştay, maden arama ruhsatlarındaki usulsüzlükleri de tespit etti. Buna göre, 14 maden iznine ait teknik raporların verilmediği, 4 izne ait teknik raporlarda işletme faaliyet raporu yerine satış bilgi formu eklendiği,

28 izne ait teknik raporda da işletme faaliyet raporunun eklenmediği belirtildi.

DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne verilen 10 izne ait teknik rapor verilmediği ve bu kurumlar tarafından verilen teknik raporların bir kısmında da standartlara uygun olmadığı açıklandı.

Sayıştay, “Bazı izinlerde teknik raporların verilmediği, verilen teknik rapor ve eklerinde eksiklikler bulunduğu, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kurumlara verilen izinlere ilişkin teknik raporların usulüne uygun şekilde hazırlanmadı” ifadesi ile Orman Genel Müdürlüğü’nü uyardı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.