Kabul etsekte, etmesekte, geri kalmış ülkelerdeniz. Biraz daha kibar olayım, gelişmekte olan ülkeyiz. Bunu gormek için, ulkede bilime verilen öneme, kullandığınız aracların markalarına, kullandığinız akılli telefon markalarina, düşüncelere verilen öneme, kadına verilen öneme bakmanız yeterli.
Geri kalmışlıkların en kötüsü de, beyinlerin geri kalmışlığı. Geri kalmış beyinler, gelişmeyi de önlüyor, bireyleri küstürüyor, bazen de beyin göçüne sebep oluyor.
Ülkemiz geri kalmış. Böyle olunca geri kalmış beyin sayısi da çok tabi. Herşeyimiz geri kalmışken, mühendisliğimiz ileri mi olacak, mümkünmü böyle birşey? Malesef mümkün degil.
Kafamız nasil biyormusunuz? Mühendislik egitiminde bir aylık staj yapmayan adama, hemen ptatik eğitimi eksik kalir diyoruz. Yahu bir ay staj yapsan ne olur, yapmasan ne olur. Muhendislik fakültelerinde derslere giren ögretim elemanlarina bakın . Ezberlemişler, her sene aynı soruları ögrencilere çözdürüyorlar, farklı birşey sorsan gak guk. Bu adam kendi bilmiyor ki, ögretsin. Mühendislik egitimindeki laboratuvar çalişmalarina bakin. Alet edavat zaten yetersiz, deneyleri de ögretim elemanlari yapıyor. Öğrenciler de mac izler gibi deney izliyor. Komik bir durum. Insaat muhendisligi öğrencilerine boyuna çerçeve çözmeyi, statik, betonarme hesabi ögretiyorlar. İyi de adam daha çerçeve oluşturmayı bilmiyor ki.Kimin umurunda. Mühendisligin bir çözüm disiplini, bir yaklaşim disiplini olduğunu ne bilen var, ne öğreten var.Lise egitimi gibi devam ediyor. Muhendislik eğitiminde öyle bir konu var ki, kimsenin haberi yok. Nedir o : “Mühendislik Etiği” Belki de en onemli konulardan, ama takan yok. Bu yuzden piyasa da bu kadar dalkavuk, helal haram bilmeyen, insan hakkı bilmeyen muhendis mevcut.Mühendislik egitimi veren fakulteler arasindaki kalite farkı başka bir sorun.Adamın biri ODTU mezunu, biri Şırnak Üniversitesi mezunu. Mezun olunca ikiside ayni ortama giriyor. Yazık degil mi gecekondu üniversiteler de milletin 4-5 yilini alip, ona işe yaramayan bir diploma vermek.Zamanamı acirsın, egitim masrafına mi acırsin…
Nereden tutarsak tutalım, mühendislik egitimi elimizde kalıyor.Gelecekte parlak değil. Elini sallasan mühendise çarpıyor. Aklı olan mühendislik egitiminden uzak dursun.Akıl işi değil. Ticarete yönelin. Meyve alip satın, sebze alip satin…
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR