MTA Genel Müdürü Erdem’den İlginç Açıklama

0
135

Bir toplantıda konuşan Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Cengiz Erdem, maden arama faaliyetleri ile ağaç kesme işlemlerini, “Diğer ülkelerde yapılan madencilik faaliyetleri sırasında orman idaresi tarafından ağaçların kesilmesi bir tartışma konusu değilken ülkemizde böyle bir gündemin oluşturulması, ilginç bir durumdur” sözleriyle savundu.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından düzenlenen Türk Madenciliğinde Farkındalık ve Uluslararası Marka Yolculuğu Bilgilendirme Toplantılarının 7.’sini Elazığ’da düzenledi. Elazığ TSO’da yapılan toplantıda madencilik hakkında bilgiler verildi.

Sözcü’de yer alan İHA kaynaklı habere göre; madenciliğin insan hayatında vazgeçilmez bir yeri olduğuna dikkat çeken MTA Genel Müdürü Cengiz Erdem, “ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika ve benzeri ülkeler yapılan madencilik faaliyetleri sırasında orman idaresi tarafından ağaçların kesilmesi bir tartışma konusu değilken ülkemizde böyle bir gündemin oluşturulması, ilginç bir durumdur. Hele ki üzeri örtülü bir madenin çıkartılması için zorunlu olarak kesilen bu ağaçların birkaç misli dikilecek olması ve yer altı kaynaklarımızın ekonomimize kazandırılması söz konusuyken.” dedi.

Madenlerin milyonlarca senede gerçekleşen jeolojik olaylar ve magma hareketleri sonucu oluştuğunu ve hiçbir madenin yapay olarak oluşturulmasının mümkün olmadığını söyleyen Erdem, “Bunların yerinin değiştirilmesi de mümkün değildir. Yani madenler bulundukları yerde çıkarılıp işletilen varlıklardır. Tarih boyunca insanların ısınma ihtiyacını karşılamak için kullandığı ormanlar, günümüzdeki varlığını madencilik sektörüne borçludur. Kömür, petrol, doğalgaz, jeotermal ve uranyum gibi kaynakların bulunması ve çıkartılması, bugün ormanlarımızın teminatıdır. Eğer bunlar sektöre ve halkımıza sunmasak yakacak için bile bu ormanlar bizim ihtiyacımızı karşılamaz. Madenciliği ormanları katleden bir faaliyet gibi göstermek isteyenlerin, madencilik- orman ilişkisini bu çerçevede değerlendirmesi gerekmektedir. Günlük hayattaki bazı ihtiyaçlarımızdan vazgeçmiyorsak madenlerden, yer altı kaynaklarının çıkartılmasından da vazgeçemeyiz. Bu bağlamda inanç ve siyasi görüşleri bir kenara bırakıp madenciliğin gerekliliği konusunda ortak bir paydada buluşup çözüme ulaşmak gerekmektedir” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.