KOROZYON – ÖNLEM – TAMİR

0
1948

Bu yazi betonarme sistemler icin yazılmıştir.

Bildiginiz uzere betonarme beton ve çelikten oluşan bir sistemdir. Ancak her beton ile çelik birlesmesi betonarmeyi dogurmaz. Beton ve celiğin betonarmeyi olusturması icin ,beton ve çeligin beraber çalıßması gerekir, yani adetans yani kenetlenme gereklidir.Aderansın olmadığı bir beton çelik birleşiminde celik kuvvet altında betondan sıyrilacak ve beraber çalısma gercekleşmeyecektir. Dolayisiyle betonarme oluşmayacaktır.Aderans betonarme icin olmazsa olmazdir.Aderans var betonarme var, aderans yok betonarme yok.

 

Bu bağlamda korozyona gelelim. Korozyon paslanma demektir ve elektrokimyasal bir olaydir.Beton icindeki çelik korozyona ugrarsa çapı küçülür, capı küçülüncede, beton ile arasındaki sürtünme ya azalır, yada tamamen ortadan kalkar.Donati sıyrilabilir,aderans ortadan kalkar.Aderans olmayincada betonarmeden söz edilemez. O halde korozyon betonarmeyi bitiren, ortadan kaldiran ciddi bir hastalıktir diyebiliriz.Aderansın betonarme icin  e kadar onemli oldugunu , korozyonunda adetans için  ne kadar önemli olduğunu anladık. Bu baglamda korozyonun onlenmesi , korozyon oluşmuşsada tamirinin yapılması gerektiği aşikardir

Korozyon paslanma demektir ve elektrokimyasal bir olaydir dedik . .Elektron akışı varsa korozyondan bahsedilebilir.Elektronlar bir elektrolit icerisinden akarak donati uzerinde hem anot hem de katot kutbu olustururlar(elektroliti lise kimya dersinden hatirlayin, elektrolit =elektronlarin hereket edebildigi sıvı veya cozeltiler). Elektron akımı asitli ortamları tercih eder. Yine lise kimyadan hatirlayın. pH dereceleri  0 ile 14 arası değisiyordu. 7 tam ortada idi. Nötr durumu temsil ediyordu. pH 0 ile 7 arasında ise ortam asitli , pH 7 ile 14 arasi ise ortam bazik dir.o halde korozyon oluşmaya başlamasi icin elektrolit gerekir, asidik ortam gerekir. (pH in 0-7 arasinda olduğu ortam).Taze betonu düşünün, bazik ortamdir, bu yuzden elektrolit gorevi goremez(asitik olmadığından), taze betondaki donatıda korozyon olusmaz. Beton sertlestikten sonra, catlaklar veya asinmalar donatiya kada gidiyorsa su hava karbondioksitle birlesir(su ve hava bu catlaklardan  donatiya kadar ulasır) hidrokarbonik asit olusur.Ne oldu bazik ortam asitik ortama dönüştü. Bu ortamin pH asitik oldugundan düşuk olur ve korozyon baslar.(asitik ortam olustuğundan).

 

Basitce korozyon nasil olusur, taze betonda neden korozyon olusmaz anladık.Anladıgimiz kadariyle su,hava,carbondioksitin donatiya ulasması korozyona neden olmakta.Bu durum nasil gerceklesir dersek,catlaklar ve yetersiz paspayları,yada paspayinin hic olmamasi donatinin disaridan bile gorunmesi korozyon sebebidir. Bu basit kurallara uyarsaniz (yeterli paspayi ve su yalitımi) korozyonla karsilaşmayabilirsiniz. Korozyonun genelde yapı bodrumlarda olmasının sebebide bodrum katlarinin genelde gomulu olması ve su seviyesinin altinda bulunmasidir. Korozyon onlemini yazdık: yalitim ve yeterli paspayı. Şimdide korozyona uğramış bir betonarme elemanda ne yapabiliriz ona bakalım.

 

Korozyona ugramis donatiyi bodrum katlarda cogu kez gözunüzle bile görebilirsiniz.Yada sarimsi pas lekelerini beton uzerinde görerek korozyon oldugunu ablayabilirsiniz. Bilinki o bolgede adetans kaybolmuş ve betonarmeden uzaklasilmistir. O halde korozyona ugramis bölgedeki tamirde aderansi saglayarak betonarmeyi yeniden oluşturmak  mantigiyla  yapılmalıdır. Korozyonlu kisimin etrafindaki gevsek parcalar hemen alınır.bir kismını elle bile cikarabilirsiniz. Daha sonra korozyona ugramis donatini  tum kenarlarıni kazarsiniz(biraz ustten , biraz alttan , biraz soldan, biraz sagdan.Korozyona ugramis donatiyi avucunuzla sarabilmelisiniz.her taraf boşaltilmalı.Sonra donatı uzerindeki pas kaziyarak tamami kaldirilir.O bölgeye yeni donatiyi uzatarak (üst üste çakışık).baglarsiniz.Bu ilave donatinin uzunlugu paslanmiş bolgeden uzun olur, dolayisiyle o kadarlik bolgenin etrafi acilmis olmalidir.Basincli havayla o bolgeyi iyice temizlersiniz.Bu donatilarin uzerine antipas sürersiniz.Antipasin uzerine epoksi uygulayabilirsinuz. Daha sonra bu bolgeyi cimento esasli yuksek dayanimli bir tamir harciyla doldurursunuz.Bu asamada elemanda baska catlaklarda varsa buralarida doldurursunuz.

 

Gordugunuz uzere korozyon tamiri zor degil,fazla da ustalik gerektirmez,dolayisiyle rahatca uygulanabilir….

 

Ahmet CELIKKOLLU

Insaat Muhendisi

ESKISEHIR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.