İmar kanunu ve ilgili yonetmeliğe göre belli büyüklükten sonraki yapılar için sığınak zorunlulugu vardır.
Hangi yapıda ne miktar sığınak alanı ayrılacaği, sıgınak özellikleri yönetmelikce belirlenmiştir(sığinak yönetmeliği). Binalarin mimari projeleri hazirlanırken, bahsettiğim yönetmelikte belirtildiği şekilde sığinak yeri ayrılır. Belediye(yada ilgili idare) sığınak yeri ayrılmadan yapı ruhsatı düzenleyemez. Yine aynı şekilde, yapı tamamlandığında, diger tüm mekanlar kullanıma hazir dahi olsa, sığınak kullanima hazır hale gelmeden yapıya iskan(yapı kullanma izin belgesi) düzenlenemez. Sıgınaklar ortak alan hükmündedir, tapuya bağlanamaz, özel mülkiyete konu olamaz.
Kullanim amacına göre iki tür sığinaktan bahsedebiliriz. Birincisi basınç sığınakları, ikincisi serpinti sığınakları. Basınç sıģınakları, basınç kuvveti yaratan silahlara karşı yapılan dayanım esaslı sıgınaklardır. Serpinti sığinaklari ise, kimyasal ve biyolojik silahlara karşı yapılan sıginaklardır. Vatandaşin zorunlu olarak, ruhsat asamasinda planlanan sıgınaklar serpinti sığınaklaridir. Basinc sığinaklari zaten devlet tarafından inşaa edilir. Tekrarlamak gerekirse ozel mulkiyetlerde yapılan sığınaklar(kamuda kendi binalarinda yapar) serpinti sığınaklarıdır.
Sığınaklar, ilgili parselde yer altında da yapılabilir, yer üstünde de yapılabilir. Ülkemizde genelde bodrum katlarinda düşünülmektedir.Eğer sığinak tam topraga gömülü değilse, çok az bir kısmı bile toprak üstünde dahi olsa, parselin imar planında gösterilen bahçe mesafeleri içerisine yapılamaz.Binanin diger bölümleri, parselin neresine yapilabiliyorsa, sığınaklarda oraya yapılabilir. Tamamı toprak altında kalacak şekilde projelendirilen sığınaklarda ise durum biraz farklıdır. Tamamı toprak altında kalan sığınaklar, yol tarafındaki cephe hariç yan ve arka bahçe mesafeleri içinde de yapılabilmektedir. Buradaki düsunce tarzı şudur: sıgınak tamamen toprak altında olduğunda, bahçe’nin yukarida kullanılması mümkün oldugundan, bahce mesafelerine de siginağin taşmasına izin verilmiştir. Oysa sığinağin bir kismi dahi toprak üstünde olsa, bahcenin kullanımı kisitlandığından, toprak ustundeki sığınaklarda bahçe mesafelerine taşmaya izin verilmemiştir.
TAKS hesabı olarak sıgınakları degerlendirelim. Eger sığınağin tamamı toprak altında ise, Sığinak TAKS hesabina girmez ve esas yapıda metrekare kaybı olmaz. Ancak sığınağin bir kısmi yada tamamı toprak ustunde ise parselin kullanımi etkilendiginden bu kısımlar TAKS hesabina dahildir. Görüldügü uzere sığinağın tamamen toprak altında yapilması avantajlıdır.
Şimdi konut yapılarındaki durumu inceleyelim.Bir yapı sadece konut amaçli kullanılıyorsa (zemin kat dahil işyeri yok, ticari depo yok, sadece konut), bu takdirde 12 bağimsiz bölüm’e kadar(12 bağimsiz bölüm dahil) sıgınak yapilmasına gerek yoktur. Bunun yanında, binanin konut olarak kullanılan bağimsız bolüm sayısı 12 yada 12 den az olmasina rağmen, binada işyeri, ticari depo gibi bir kullanimda mevcutsa(en az bir isyeri oldugunu duşünün), yapı alanı(emsal’e esas alan) 1500 metrekareden düşuk ise yine sığinak gerekmez. Özetleyecek olursak, yapıda sadece konut olarak kullanılan bağimsız bölümler varsa ve dairelerin sayısı 12 yada daha az ise, metrekareye bakilmadan sığınak yapmak gerekmez. Yapıda 12 yada 12’den az daire olmasina ragmen, en az bir tanede işyeri varsa, bu takdirde işin içine metrekarede girer, bu yapının alani(emsal’e esas alan) 1500 metrekareden düşuk ise sığınak gerekmez, büyükse gerekir. Bu ince ayrintiya dikkat etmek gerekir.
Bir parselde birden fazla bina varsa, her bina icin ayrı siginak hesabi yapılir. Mesela bir parselde iki bina olsun. Binalarin birinde 13 daire olsun, digerinde 12 daire olsun. 12 dairelik yere siginak gerekmez, 13 dairelik yere siginak gerekir ve sadece o yapı için sıginak yeri ayrılır.
Son olarakta konut yapilarinda kaç metrekare siğinak ayrılmalı ona bakalım. Sığınak alanı kişi başina net bir metrekare olacak şekilde ayrilir. Ayrica mutfak ve wc eklenir.Binadaki kişi adedi de bagimsız bölümlere göre belirlenir.Bir odalı konutlarda iki kişi, iki odalı konutlarda üç kişi, üç ve daha fazla odali konutlarda dört kişi yasadıgi kabul edilir. Ornek verelim. Bir bina düşünelim. 13 adet daire olsun.Daireler 3+1 olsun. Daire sayısı 12’den büyük olduğu için bu binaya sığınak gerekir. Oda sayısı her dairede 4 olduğundan, her dairede 4 kişi yasadıgı düşünülür. Bina da toplam 13 daire var dedik.Bu durumda binada 13×4=52 kişi’nin yaşadıği varsayılır. Kişi başına net 1 metrekare sığinak gerektiğınden, 13 daireli bu binada net 52 metrekare+wc+mutfak kadar bir sığinak alanı ayrılmalıdır…
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR
Merhabalar oturduğum binada 13 daire var sığınak yerini dükkana çevirmiş ve bu dükkanda daire olarak oturuluyor binadakiler birlik olup bunu sığınak veya dükkana çevirtebilirmiyiz veya bir daire sahibi çevirttirmeye yeterlimi.
Bir sorumda bahçe dubleks sahipleri ortak alan olan bahçeyi kendileri kullanmakta ve bahçeye düşen eşyalarımızı almak için dışardan bahçeye kapı açılmasını istemiyor bunun için kapının yapılması için tek dairemi yoksa çoğunlukmu gerekli
Bağlı olduğunuz belediyeye giderek şikayette bulunabilirsiniz. Projesinde sığınak olmasına rağmen sığınak olarak kullanılmıyorsa mal sahibi olarak şikayet etme hakkınız elbette var. Sığınak ortak alan olduğu için orada oturan kişi sizin kiracınızdır. Dairelerin tamamını sattıktan sonra müteahhitin herhangi bir söz hakkı kalmamıştır.
Bahçe dubleks olayına gelinecek olursa da bir binada birden fazla bağımsız bölüm yani daire varsa o alan tüm dairelere alanları oranında pay edilir. Yani bahçe tüm binaya ait ortak alandır.
selamlar üc daireli bir binada sığınak mecburimi iki sığınağa yani bodrum katının kapısının bir şartı varmıdır yani malzeme acısından ahşap metal veya celik kapı olmasında herhangi bir şart varmıdır? Üc asansör olmayan binada özürlü asansörü asansörü isteniyor gerek varmıdır? Dört sığınağa ait yani bodruma ail bölüme ait yer döşemesinde bir şart varmıdır Örneğin parke fanyas gibi Beş sığınak bölümüne ait yani bodruma ait cam olurmu olmazmi bu sorularımın hepsi üc daireli bir binaya istenen şartlar. Cevaplarsanız memnun olurum.
2013 yılında almış olduğum dairenin 2019 yılı da henüz iki odasının sığınak olduğunu öğrendim aldığım kişi bu konuda bir bilgilendirme yapmamıştır tapuda böyle bir bilgi yok zaten kat ittifak tapusu yani arsa payım bütün paydaşlarla aynı görünüyor kayıtlı olduğum belediye de ise sadece inşaat başlama ruhsatı ve proje ye ulaşabildim inşaat bitmiş görünmüyor ayrıca bina da 19 daire üzerine bir proje var ama şimdiki kullanımda ise düplexs daireler ayrı olarak numaralandırlmış bina 2001 de başlamış sığınak doğal olarak normal dairelerden sığınağa dönüştürülmüş sığınak olarak bilinen dairede ise mütayitin kardeşi oturuyor yani sığınak bir bucuk daire olarak görünüyor daireler 125 m’2 satış yapılan her alıcıya mütayit hak talep ediyorum diye kağıt imzalatmış ama notersiz tabi mütayit de şu an hayatta değil yani muhatap da yok kanunen ne yapabilirim
Merhabalar,oturdugum apartman 10 dairelik. Müteahhit Apartmana sıgınak yapmıs bu sıgınagı iptal edip herbir daire icin killerler yapmak istiyoruz bu meseleyle ilgili mevzuatları bilmiyoruz bilgilendirirseniz memnun olurum.
12 daire ve üstü daire sayısına sahip binalar için sığınak gereklidir.
Eğer binanızda 10 daire varsa, tadilat ruhsatı alarak söylediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Ancak dikkat etmeniz gereken kısım her dairenin kendi alanı doğrultusunda ortak alanı pay etmeniz olacaktır.
Merhaba yeni aldığım dairem de sığnak yerine mütahit dükkanların alanı oduğunu söylüyor ve kapısını kitlemiş, binada toplam 10 daire var üst kat dublex en alt kat ise dükkan, bizim ne sığnak nede otopark alanımız yok nne yapmamız gerekiyor bina 2017de kentsel dönüşüm ile yapılmiş
Merhaba oturduğum site 32 dairelik bir bina da 30 daire imza toplayarak sığınağa masa sandalye koymak sureti ile bir toplanma alanı oluşturmak istedik bu bağlamda blokta 2 daire imza vermeyerek buranın kullanılmasını istememiştir.
burada çoğunluk kuralı işleme alabilir miyiz?
Merhabalar 2018 sonunda sıfır inşa binasından bahçe katından daire aldim ! Binada 23 daire var 5 katli bahçe katı dahil , arka şebhe bahçe katı , bahçe kata birleştirilmiş siginak yapılmiş , normalde benim daireye siginaktan 19m kare ekleyip büyük bir bahçe kat yapmişlar , sonuçda sorun yaşayabılırmıyım ??
Satmak istedıgımde sorun olurmu ,lütfen cevaplarsanız ,!! Teşekkürler
Şu an ki sıgınak 20 m kare vardır !!!
Peki dairenin belki kısmının sığınağa ayrıldığını nasıl öğrendiniz
MERHABALAR YENİ ALDIĞIMIZ YERDE BİNA 1 PARSEL 573 M2DİR. TOPLAMDA TEK BLOK 10 DAİREDİR. BODRUM KISMINI SIĞINAK DİYE YAPMIŞLAR. YALNIZ HAVALANDIRMA SİSTEMİ BULUNMAMAKTADIR. İÇERİSİ ÇOK SICAK VE BUNALTICI OLUYOR. BİZİM BURDA HAVALANDIRMA YAPILMASI ZORUNLUMUDUR KANUNEN. BİLGİ RİCA EDİYORUM.
Merhabalar oturduğum binada 15 dairelik bina bodrumunda sığnağımız var geniş bir alana sahip apartman sakinleri ortak olarak eşyalarını koyuyorlar hani benzetme olarak derlerya Çarşamba pazarı gibi olmuş aynen öyle içerisi karışık bende kendi alanima duvar örerek kapatmak istiyorum o karmaşıklık tan kurtulmak için mümkünmüdür
Merhaba,
Kendime ait yaklasik 1 donum arazi uzerinde dubleks evim var. Evimden tamamen bagimsiz ve 5 metre kadar uzagina 400 metrekarelik, tamami toprak altinda kalacak sekilde siginak, otopark veya uygun yapi ismi ne olursa yapabilir miyim? Tesekkurler, iyi calismalar…
2004 Yılında 1 Bodrum,2Giriş kat(zemin) 2 +2 normal kat 2 dubleks olarak bina yaptık Aile binası imalat sırasında Bodrum,zemin den 1 daire ve kat 1 den 2 daire sattık 2005 yılında inşaat bitti bir alıcıya söz verdiğimizden hemen kat Mülkiyetini yaptım ve tapularını verdim bu esnada 1500 metre den az olan binalarda sığınak zorunluluğunu kaldırıldığını öğrendim fakat bahçe katı yani bodrumu 2 daireye göre düşündüm ileride çevirebilirim gibi düşündüm Annemin 94 yaşında olduğundan merdiven sorunu var ahir ömrünü rahat geçirsin diye fakat sığınağı nasıl yasal olarak çevireceğim konusunda bilginize muhtacım LİHKAP Marifetiylemi Tadilat ruhsatı ilemi bana fikir verir iseniz çok memnun olurum Efendim Sevgi,Saygı,ve Selamlar
Ahmet UÇAR
GSM : 0532 365 93 73
selam ahmet bey , fethiye de bir arsam vardı kat karşılığı verdim hatta yap sat para bölüşelim diye anlaşmıştık.müteahhit inşaatı yaptı . satamayınca anlaştığmız şekilde taksim ettik .yapılara sığınak yapılması gerekiyormuş mal sabine düşen binanın bodrum katını sığınak göstermişler ,oturma izni alındıktan sonra sığınağı konut haline getirmişler. şimdi şikayet konusu olursa ne yapmak gerekiyor.ayrıca site de altı blok var sığınak işini tek blokun altında göstermişler. halbuki sitede iki blok un altın da bodrum var boş olarak duruyor kiracı kirayı ödeyemeyip zora düşün ce bu durumu öğrenmiş bunu aleyhimde kullanmak istiyor şimdi ne yapmalıyım.. teşekkür ederim .yapacaklarım konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Hocam selam Ayvalık ta 30 yıllık bir sitede müstakil bir ev aldım villalar ikiz ama herkesin ayrı bahçesi var fakat benim evimin altında sığınak var yönetici istediği gibi kullanıyor anahtarda yönetici de benim evimin altında olan sığınak için haklarım nelerdir lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkür ederim
Benim aldığım daire bodrum kat tapuda da öyle geçiyor ben evi peşin olarak aldım ekspertiz getirmedim benim aldığım bodrum katin sığınak olma ihtimali varmı ben daireyi sıfır aldım elektrik su doğalgaz aboneliğini yaptım hatta şuan içeride kiracı var herşey yasal peki benim evimin sığınak olma ihtimali varmı
Selam Ahmet bey, binamız 2 bloktan oluşuyor.1996 yapımı. Site olarak geçiyor. Site yönetimini kaldırdık. Her blok kendi yönetimini oluşturdu. Binanın alt katında bulunan bodrum kat sığınak olarak geçiyor belediyede, yalnız bina yapımdan itibaren alt kat diğer katlar gibi bölüntülü. Bizden önceki yönetici bir oda duzenlemiş kiler olarak kullanıyor. Bizde diğer katlarda diğer odaları kiler olarak kullanmak için tadilat yaptık. Sadece boya,badana ve kapı dış camlara korkuluk. Eski yönetcinin şikâyeti ile kapılar kaldırıldı. Yalnız bu adam halen kendisi bu alanı kullanıyor diğer kat malikleri olarak biz kullanamıyoruz. Belediyedeki yetkili bu adamı şikayet ederseniz buda sizi şikayet ederse ara bilmeleri yıkarsınız diyor ne yapmalıyız anlayamadık.Yardimlarniz için şimdiden teşekkürler…
Merab bulunduğum binanın siginak kısmının bir bolumune apartman toplantı salonu yaptırmak istiyoruz ve cam açılması gerekiyor cam actiririrsak herhangi bir sorun olurmu yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba Oturduğumuz daire sığınak olarak görünüyor doğalgaz için başvuruda bulunduk olumsuz yanıt verildi doğalgaz alabilmemiz için ne yapmaliyiz