İnşaat Malzemesi Sektörünün Afrika’da Yeni Pazar Arayışları İlk Meyvesini Verdi

0
165

Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD), geçen yıl başlattığı inşaat malzemeleri ihracatındaki daralmayı aşma ve yeni pazar arayışları ilk meyvesini verdi.

Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD), geçen yıl başlattığı inşaat malzemeleri ihracatındaki daralmayı aşma ve yeni pazar arayışları ilk meyvesini verdi. Derneğin geçen sene açtığı Kamerun Temsilciliği aracılığıyla 7 – 14 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’ye gelen Kamerun ticaret heyeti, yeni projeler ve iş ortaklıkları görüşmeleri yaptı. Böylece yakın gelecekte yapılabilecek işbirliklerinin temelleri atıldı.Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, Kamerun’u, coğrafi konumu itibariyle Orta Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu(CEMAC) ülkelerine açılan kapı olarak gördüklerini söyledi.

İnşaat ve inşaat malzemeleri ihracatı ve iş ilişkileri konusunda bir süredir dış pazar arayışlarını sürdüren Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği(İMSAD), bu çerçevede 1 Eylül 2015 tarihinde Kamerun Temsilciliğini açarak, ilk somut adımı attı. O tarihten bu yana çalışmalarını sürdüren Türkiye İMSAD, 8 ay gibi kısa bir sürede ilk heyeti ağırladı. 7 Mayıs’ta ilk Türkiye ziyaretini gerçekleştiren, tüccar, malzeme tedarikçileri ve proje geliştiricilerden oluşan Kamerun ticaret heyeti, 14 Mayıs’a kadar Türkiye İMSAD üyelerinden oluşan çok sayıda sanayici ve iş adamı ile bir araya gelerek, Afrika’da gerçekleştirilmesi planlanan çeşitli projelere ilişkin işbirliği, proje ve malzeme desteği konusunda ön görüşmelerde bulundu.

Üyeleriyle birlikte kendi standıyla da 39. Yapı Fuarı’na katılan Türkiye İMSAD, Kamerunheyetini de fuarla eş zamanlı olarak ağırladı. Fuarda Türkiye İMSAD üyeleriyle ikili temaslarda bulunan Kamerun ticaret heyeti, fuar dışında da dernek üyelerinin üretim tesisleri ile showroomlarını gezerek ürün ve çalışmalarla ilgili ayrıntılı bilgi aldı. Ziyaretlerin ardından çok sayıda işbirliği ile ortaklıkların ön anlaşmaları yapıldı.

“KAMERUN’DAN AFRİKA’YA AÇILACAĞIZ”

Kamerun ticaret heyetinin Türkiye ziyaretinin yeni pazar arayışlarının devam ettiği bu dönemde büyük öneme sahip olduğuna değinen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, şunları söyledi:

“İhracatta yaşanan daralmayı aşmak için Afrika ülkelerine yöneldik. 2015 Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz heyetin ziyareti sonrası yaptığımız değerlendirmelerde, Kamerun’un bölgede bir üs kurmak için doğru bir adres olduğuna kanaat getirdik. Kamerun, inşaat malzemelerinde Türkiye için potansiyel bir pazar konumunda bulunuyor. AyrıcaKamerun’u, coğrafi konumu itibariyle CEMAC ülkelerine açılan kapı olarak da tanımlayabiliriz.”

Kamerun’un da üyesi olduğu CEMAC ülkelerinde 1998 yılında yapılan yasal değişiklikle üye ülkeler arasında gümrük vergilerinin kaldırıldığı bilgisini de paylaşan Başkan Hinginar şöyle konuştu:

“Şu an Türkiye inşaat malzemeleri sektörü olarak dünyadaki tüm yapı malzemeleriniTürkiye’de iyi üretebilir konumdayız. Bugün 100’e yakın ülkeye inşaat malzemesi ihracatı yapıyoruz. 2014 yılında 21,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yıl biraz gerileme yaşandı; ihracat rakamımız 17 milyar dolarlara düştü. Fakat yeniden çok ciddi atılımlarımız var. Önceki yıllarda sahip olduğumuz öngörülerle, başka ülkelerdeki pazar payımızı artırmak ve yeni pazarlar bulma çalışmalarına başlamıştık. Bu pazarların başında da ambargoların kalktığı İran ile son yıllarda ciddi bir kalkınma atılımı içerisinde olan Afrika ülkeleri geliyor. Biz de Afrika’daki etkinliğimizi artırmak için geçtiğimiz mayıs ayında Dış Ticaret Komitemizin temsilcilerinden oluşan bir heyeti Kamerun’a göndererek, temaslar sonucu 1 Eylül 2015 itibariyle Kamerun Temsilciliğimizi faaliyete açmıştık. Bugünkü buluşmalar da bu çalışmalarımızın bir sonucu olarak başarılı bir şekilde gerçekleşti.”

Gerçekte ülke olarak Afrika pazarına girmekte geç kalındığını ifade eden Hinginar sözlerini şöyle tamamladı:

“Pazara çok daha erken girmiş olan ülkeler var ancak Türkiye’nin de iyi değerlendirildiğinde büyük kazanımlara dönüşecek avantajları bulunuyor. Bilindiği üzere 1998 yılında başlayan Afrika’ya açılım politikası süreci sonunda bugün Afrika’nın Sahraaltı’ndaki 18 ülkesinde büyükelçilik açıldı. Şu anda bölgede bir Çin hakimiyeti söz konusu. Ancak coğrafi konum açısından baktığımızda Türkiye lojistik açıdan Çin’den çok daha avantajlı konumda bulunuyor. Bölge insanının Türkiye’ye olan sempatisi de bir diğer avantajımız. Yine Fransa’nın eski sömürgesi olan Kamerun, yönetim değişikliğiyle birlikteFransa dışı yatırımlara sıcak bakıyor. İlk heyetin de 8 ay gibi kısa bir sürede ziyarete gelmesi bunun göstergesi. Orta vadede pazarda etkinliğimizi artırıp uzun vadede pazarın en güçlü oyuncusu olmayı hedefliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.