İnşaat Maliyetlerinde Artış Sürüyor, Ancak Enflasyon Hızı Yavaşladı

0
5

İnşaat sektörü, maliyet artışlarını sürdürürken enflasyon hızında belirgin bir yavaşlama gözlemlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, inşaat maliyet endeksi 2024 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,70, yıllık bazda ise %34,27 arttı. Ancak, bu oran Mart 2021’den bu yana görülen en düşük yıllık enflasyon olarak kaydedildi.

Malzeme ve İşçilik Endeksindeki Değişimler

Aralık ayında malzeme endeksi aylık %0,41, yıllık %26,18 oranında yükseldi. İşçilik endeksi ise aylık %1,29, yıllık %54,35 oranında artış gösterdi. Malzeme maliyetleri nispeten daha düşük bir hızda artarken, işçilik giderlerindeki yükseliş dikkat çekici seviyede devam etti.

Bina İnşaatı Maliyetleri Yavaşlayan Enflasyona Rağmen Artışta

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre %0,66, yıllık bazda ise %34,67 arttı. Malzeme endeksi aylık %0,40, yıllık %26,81 artarken, işçilik endeksi aylık %1,18, yıllık %53,38 oranında yükseldi.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi ise aylık %0,81, yıllık %33 oranında artış gösterdi. Malzeme endeksi aylık %0,42, yıllık %24,27 artarken, işçilik endeksi aylık %1,69, yıllık %57,92 oranında yükseldi.

İnşaat Sektöründe Maliyet Artışı Devam Ediyor

Son verilere göre, inşaat maliyetlerindeki artış hızı azalsa da sektör üzerindeki maliyet baskısı devam ediyor. Malzeme fiyatlarındaki yükseliş hızının düşmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, işçilik maliyetlerindeki sert artış, sektörün gelecekteki maliyet dengelerini etkileyebilecek önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

Uzmanlar, işçilik maliyetlerindeki yüksek artışın asgari ücret zamları ve sektör içindeki rekabetin artmasıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor. Malzeme fiyatlarındaki görece düşük artış ise döviz kuru dalgalanmalarının etkisinin azalması ve tedarik zincirlerindeki stabilizasyon ile ilişkilendiriliyor.

Önümüzdeki süreçte inşaat maliyetlerindeki enflasyon oranının nasıl bir seyir izleyeceği, döviz kuru hareketliliği, işçilik maliyetleri ve küresel piyasalardaki emtia fiyatlarına bağlı olarak şekillenecek.

📌 Kaynak: TÜİK