İnşaat Mühendislerinin asli görevlerinden biride, şantiyedeki imalatların kontrol edilmesidir.Ülkemizde proje üretiminde büyük sıkıntılar olmamasına rağmen, imalatta malesef aynı başarıya ulaşamıyoruz.
Bu yazıyı etkili olması açısından çok kısa tutmayı düşündüm.Ancak imalat kontrolü için verecegim püf noktası yazının amacına ulaşması için yeterli…
Denetçi mühendisin bilmesi gereken şey, sadece imalat kontrolünü yapması gerektiğidir.Proje hakkında yorum yapmak, kafasına göre şantiyede projeyi değiştirmek denetçinin görevi değildir.Zaten projeyi yapan yeteri kadar yorum yapmıştır.Özellikle buyuk ölçekli projelerde denetimin alacağı zaman da malum dur.Şantiyede denetim yapmak gerçekten pek basit bir iş değildir.Öyle denetim yapılamldıır ki hem zaman kaybı fazla olmasın hemde güvenliği tehlikeye düşürecek sıkıntılar önlenebilsin.Betonarme imalat şöyle kontrol edilir, çelik imalat şöyle kontrol edilir, ahşap imalat şöyle kontrol edilir diye sayfalarca yazılar yazılabilir.Ancak şimdi vereceğim püf noktası sistemden bağımsız olarak iyi bir kontrol yapmanızı sağlayacaktır.
Püf noktası şu :
Neyi kontrol edecekseniz edin, kontrol edeceginiz yerler birleşim yerleri olmaldıır.Kontrol için ayırdığınız zamanın %80-90 ını birleşim yerleri için ayırmalısınız.Birleşim yerleri kusursuz olan bir yapı da kusursuzdur.Betonarme bir imalat kontrol edecekseniz kolon,kiriş birleşim yerlerini kontrol edeceksiniz,döşeme kiriş bağlantı yerlerini kontrol edceksiniz, aynı şey çelik imalatı içinde geçerli, istinat duvarımı kontrol edeceksiniz , hemen istinat duvarının temel duvar birleşim yerini kontrol edeceksiniz…
Birleşim yerleri kusursuz olan bir yapıda kusursuzdur….
Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
ESKİŞEHİR
Bugün ilk defa bir kaç yazınızı okudum. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel anlatım! Bilgiyi paylaşma konusunda eksik bir milletiz gerçekten. Ama siz bilginizi çok güzel paylaşıyorsunuz. Yazılarınızı okumaya devam edeceğim. Teşekkür ediyorum. Saygılar.