ADERANS…

4
721

ADERANS…

 

Betonarme kesit beton ve donatıdan oluşur.Beton ve donatı dış etkiler nedeniyle şekil değiştirir(moment etkisi, normal kuvvet etkisi vb…).Betonarmede bir işbölümü vardır.Mühendisin görevlerinden biride bu işbölümünü sağlamak, paylaşımı sağlamaktır.

Betonarmedeki işbölümü şudur:

Beton kısım basınca çalışacak, donatıda çekmeye çalışacak..Yani bir kesit düşünün:Aynı kesitin bir bölümü basınca  çalışacak, bir bölümüde çekmeye çalışacak.Aynı zamanda basınca çalışan kesit bazen çekmeyede çalışabilecek, tam tersi çekmeye çalışan kısım bazen basıncada çalışabilecek.Sanki komplex bir durum..Böyle bir kesit oluşturabilmek için, birbiri ile içiçe olmalı, ve beraber çalışabilmelidir.Beraber çalışmadan kasıt ise her iki malzemenin (beton ve donatı) aynı etkide aynı miktarda şekil değiştirmesi demektir.Şöyle ki:Beton 2 mm kısalıyorsa, çelikde 2 mm kısalmalı, beton 2 mm uzuyorsa çelikde 2 mm uzamalı.Beton 2 mm kısalırken çelikde hiçbir şekil değiştirme olmuyorsa, yada beton 2 mm uzarken çelikde bir şekil değişikliği olmuyorsa beraber çalışmadan ve bir kuvvet aktarımından söz edilemez.Eğer beton 2 mm kısalırken çelik kısalmıyorsa veya daha az miktarda kısalıyorsa beraber çalışma  olmuyor demektir,daha anlaşılır bir ifadeyle bu durumda çelik betondan sıyrılmış demektir.Kuvvet akımının olabilmesi için şekil değiştirmelerin eşit olması gerekir.Şimdi aderans tanımına bakalım:Beton ile donatının , birbirinden sıyrılmadan, aralarında gerilme geçişlerinin olması durumuna aderans denir.Kesite bir çekme gerilmesi etkidiğinde, beton taşıyacagından fazlasını hemen çeliğe verir.Donatıda çekme gerilmesini karşılar.İşte bu iletim aderans varsa sağlanır.

 

Eğer siz betonarmeden bahsediyorsanız aderans olmazsa olmazdır.BETONARME=ADERANS..  Aderans olmadığında betonarmeden söz edilemez.Beton VE Donatı iç içe olabilir ama aderans yoksa betonarmeden söz edilemez.Herhangi bir nedenle bir kuvvet altında çelik betondan sıyrılıyorsa bunun adı betonarme değildir.Ülkemizde betonarme sandığımız ama aslında betonarme olmayan bir sürü yapı mevcuttur…..

 

Ahmet ÇELİKKOLLU

İnşaat Mühendisi

ESKİŞEHİR

 

4 YORUMLAR

  1. Ahmet Bey, yazılarınızı takip etmek gerçekten zevk verici. konuyu anlatırken verdiğiniz örnekler anlamamızı daha da kolaylaştırıyor.

    konuyla alakası yok lakin size bir sorum olacaktı?
    1-uzunluğu 40m civarında olan bir yapıda dilatasyon derzi yapmak şartmıdır.
    2- ” U ” şeklinde bir yapımız var ve şeklinden ötürü düzensizlikler oluşuyor. U şeklindeki yapıyı üç adet çubuk olarak düşünüp iki adet dilatasyon derzi bırakıyoruz. lakin yapıda ki a2 -a3 düzensizliklerini gideremiyoruz. düzensizliği olan bir yapının kesinlikle düzensizliği giderilmelidir diyebilir miyiz.?

    • MERHABA

      SORULARINIZI CEVAPLAMAYA ÇALIŞAYIM.
      DİLATASYONDAN AMAÇ, UZUN BİNALARDA DIŞ ETKENLERDEN DOLAYI(SICAKLIK FARKLARI) BİNADA OLAN GENLEŞMELERİN VE BÜZÜŞMELERİN EK TESİRLER OLUŞTURMASINI ÖNLEMEKTİR.YAPIDA TEK BAŞINA MALZEMELR BÜTÜNÜDÜR.SICAKTA ELEMANLAR UZAR(GENLEŞİR), SOGUKTA ELEMANLAR BÜZÜŞÜR.GENLEŞİRKEN VE BÜZÜŞÜRKEN ELEMANLARDA EK BAZI KUVVETLER OLUŞUR.BİZDE MALUM HESAPLARDA BU GENLEŞME VE BÜZÜŞME ETKİLERİNİ DİKKATE ALMAYIZ.NU YÜZDEN BU ETKİLERİN YAPIYI TEHLİKEYE DÜŞÜRMEMESİ İÇİN YAPI UZUNLUĞUNU SINIRLAMAK GEREKİR.BİLİRSİNİZ Kİ YAPI NE KADAR UZUNSA YAPIDA OLUŞACAK BÜZÜŞME VE GENLEŞMELRİN DEĞERİ O DERECE BÜYÜK OLUR.DOLAYISIYLE YAPI 40 METREYİ GEÇTİĞİNDE DİLATASYON DERZİ BIRAKMAK ZORUNLUDUR.AMA BEN DİLATASYON DERZİ BIRAKMAK İSTEMİYORUM DERSENİZ, O TAKDİRDE BULUNDUĞUNUZ BÖLGEDEKİ SICAKLIK FARKLARINI DİKKATE ALARAK ISIL HESAP YAPMALISINIZ.BU ISIL HESABA GÖRE ELEMANLARDA ÇIKAN EK TESİR VE YER DEĞİŞTİRMELERE GÖRE ELEMANLARI DİZAYN ETMELİSİNİZ.ISIL HESAP YAPMAK İSTEMİYORSANIZ DİLATASYON BIRAKMAK ZORUNDASINIZ.

      İKİNCİ SORUNUZA GELİNCE.YAPIDA DÜZENSİZLİK ÇIKMASINI İSTEMEYİZ.AMA DÜZENSİZLİK ÇIKMASIDA HERŞEYİN SONU DEĞİL.BAZI DÜZENSİZLİKLER VARDIR Kİ GİDERMEK MÜMKÜN OLMAYABİLİR .DÜZENSİZLİKLERİ GİDERMEKTE ŞART DEĞİLDİR.SADECE ÇIKAN DÜZENSİZLİKLERE GÖRE YÖNETMELİĞİMİZE GÖRE BAZI ÖNLEMLER ALINIR HEPSİ BU.AMA İLGİNÇ BULDUĞUM ŞU.EGER U ŞEKLİNDEKİ YAPIYI DİLATASYONLARA AYIRMIŞSANIZ VE 3 ADET ÇUBUK ŞEKLİNDE DÜŞÜNMÜŞSENİZ A3 ÇIKMAMASI GEREKİR.A3 ÇIKINTILARLA İLGİLİDİR.U ŞEKLİNDE Kİ BİR YAPIDA A3 ÇIKABİLİR , AMA ÇUBUK ŞEKLİNDEKİ BİNALARDA ÇIKMAZ.TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN.ŞUNUDA HATIRLATAYAIM.YAZILIMDA, DİLATASYONLA AYRILMIŞ BİNALAR LOKAL BİNALARDIR.BU BİNALARIN HER BİRİNİ AYRI BİNAYMIŞ GİBİ AYRI DOSYALARDA ÇÖZMEK DE FAYDA VARDIR.ÇÜNKÜ AYRI ÇALIŞIRLAR.BU TAKDİRDE GERÇEK SONUCA ULŞABİLİRSİNİZ.HER NE KADAR YAZILIM SAHİPLERİ DİLATASYONLU BİNALARI AYNI DOSYADA DA ÇÖZEBİLİRSİNİZ DESELERDE RİJİTLİK MERKEZİ, KÜTLE MERKEZİ YADA DÜZENSİZLİKLERDE SORUNLAR ÇIKABİLMEKTEDİR.ÖNERİM BİNALARAI AYRI DOSYADA ÇÖZMENİZ SONRA ÇİZİMDE BİRLEŞTİRMENİZ YÖNÜNDE OLACAKTIR.SON OLARAK ŞUNU SÖYLEYEYİM.DÜZENSİZLİK OLMAYACAK DİYE BİR KAİDE YOKTUR.DÜZENSİZLİK OLABİLİR YÖNETMELİĞİMİ ONA GÖRE ÇÖZÜMLER ÜRETİR.BAZI DÜZENSİZLİKLER SADECE DEPREM HESABI YÖNTEMİ İLE İLGİLİ İKEN BAZI DÜZENSİZLİKLERDE İSE KESİT TESİRLERİNİ ARTIRARARK HESABA DEVAM EDİLİR.DÜZENSİZLİKLERDEN FAZLA ÜRKMEYİN.

      KOLAY GELSİN.

      AHMET ÇELİKKOLLU
      İNŞAAT MÜHENDİSİ
      ESKİŞEHİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.