Akkuyu Santrali’nin deniz hidroteknik yapıları için dokuz dev firma teklif verdi. Tekliflerin değerlendirilmesinin ardından ihaleyi kazanan firma 15 Şubat’ta açıklanacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yabancı lobilerin Türkiye’nin nükleer santrale sahip olmasını istemediğini savunurken, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ihalesinde bir aşama daha tamamlandı. Santralin Deniz Hidroteknik Yapıları’nın inşaatı ihalesine dokuz yerli firmadan teklif geldi.
Proje kapsamında yerli firmalara toplamda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir fırsat sunan ihaleye, Özaltın İnşaat, Tekfen, STFA-Makyol-Rönenasns Konsorsiyumu, Nurol İnşaat, Limak İnşaat, Cengiz İnşaat, Kolin İnşaat, IC İçtaş İnşaat, Doğuş İnşaat gibi dev firmalar teklif verdi.
Akkuyu Nükleer A.Ş. ihale komisyonu, ihale katılımcılarından gelen teklifleri 16 Ocak 2015’ten itibaren değerlendirmeye başladı. Verilen teklifler değerlendirildikten sonra ihaleyi kazanan katılımcı en geç 15 Şubat 2015’e kadar belirlenecek.
Türk inşaat şirketlerine çok büyük fırsatlar sunan projenin yüzde 80’i Türk şirketleri tarafından inşa edilecek. Türk İş dünyası sadece inşaat ve malzemeleri değil, reaktör ve güvenlikle ilgili olmayan, makine-ekipman üretimi sürecinde de yer alacak. Proje kapsamında yerli firmalara toplamda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir fırsat sunulması planlanıyor.
Temel atma martta
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov, Akkuyu Nükleer Santralı Projesi ile yerli firmalar tarafından yapılması öngörülen deniz hidroteknik yapılarının “anahtar teslimi” projelendirilmesi ve inşası işi ihalesi hakkında katılımcılara bilgi verdi. Akhundov, santralin Türk firmaları açısından da önemli bir fırsat olduğuna dikkati çekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha önce nükleer santral inşaatı konusunda önemli aşamaya gelindiğini belirterek, “Akkuyu’nun oraya bir liman yapılacak. Hemen bir ay içerisinde ihalesine çıkılacak. Martta da biz orada bir temel atmayı düşünüyoruz. Bu 800 milyon dolarlık bir dilimdir. Bunun Türk firmalarınca alınacağı ümidimi paylaşmak istiyorum. Artık somut olarak inşaat başlayacak” diye konuştu.
Firmalar bilgilendirildi
Toplam yatırım büyüklüğü 20 milyar dolar olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ana işvereni olarak faaliyet gösteren Akkuyu Nükleer A.Ş., Türk inşaat firmaları ile biraraya geldi. Türkiye’nin önde gelen 25 müteahhitlik firmasının yer aldığı toplantıda katılımcıların soruları da alınarak ayrıntılı şekilde cevaplandırıldı. Bilgilendirme toplantısında daha sonra Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkilileri, katılımcılara ihale şartnamesi ve ihale süreci ile ilgili teknik bilgi aktardı. Katılımcılardan gelen sorulara da yanıt veren yetkililer, projenin her aşamasında ÇED Raporu’na harfiyen uyulacağını, çevre ve iş kurallarına uygun hareket edileceğini anlattılar. Firma yetkilileri denetimlerin Türkiye mevzuatına göre yapılacağına dikkat çekti.