RİSKLİ BİNA

2
490

Riskli Bina Tespit yönetmeliği diye bir yönetmelik mevcut. Bu yönetmelik o kadar çok istismar ediliyor ki anlatamam. Gerçekte bu yönetmelik esaslarina göre analize sokulan binalar riskli çıkarsa, bina malikleri, kredi, kira vb gibi olanaklardan faydalanıyorlar, bina riskli çıkmazsa bu olanaklardan faydalanamiyorlar. Risk analizi kimin kredi alip almayacaginin belirlenmesinden başka hicbir işe yaramıyor. Bu anlattıģım işin gerçeği.

Gelelim risk analizi nasil sulandırılıyor, suistimal ediliyor. Malesef bina risk analizini suistimal edenlerin başinda, inşaat mühendisleri geliyor. Olur olmaz her binayı risk analizine sokup, riskli cıkmazsa, bina güvenli diyorlar, güçlendirme gerekmez diyorlar, binaya ruhsat verilsin diyorlar vb vb. Binanın riskli bina olarak çıkmaması, sadece binanın performans anlaminda göçme durumunda olmadığini gösterir. Hepsi bu. Bina göçme öncesi durumunda dahi olsa, bina riskli sınıfına girmiyor. Yani risk analizi yapilan bina, riskli çıkmasa dahi, bina güvenli olmayabilir, güçlendirme gerekebilir. Bütün bunlar, mühendis teknik adamlarca bilinirken neden suistimal edilir, anlamak mümkun degil.

Risk analizinin ne kadar yuzeysel, ne kadar ciddiyetten uzak oldugunu, özellikle teknik elamanlar anlamali. Risk analizi neticesinde, riskli çıkmayan binalara “depreme guvenli” diyen bir mühendis, aslinda ne yapmıştir biliyormusunuz? Bu mühendisin bilincli yada bilinçsiz olarak ne yaptığını bir ornekle acıklayayim. Yedi katli arti bodrumlu bir betonarme bina düşünün. Zemin kattan 3-5 tane karot alacaksiniz, bütün katlari zemin kat gibi kabul edip o degerleri kullanacaksiniz, zemin etudu yapmayacaksiniz, duzensizlikleri dikkate almayacaksiniz, sunekligi tam olarak dikkate almayacaksinız, bir iki toplama çikarma yapip cikan değere göre bina risksiz diyecekseniz ve güvenli diyeceksiniz. İşte risksiz binaya güvenli diyen mühendis bu hatayı yapmaktadır.

Risk’in kelime anlami ile bu yonetmelikteki risk kavraminin anlami ayni deģildir.Binalar için risk analizi binanin guvenli olup olmadıgını göstermez, binanın güclendirilip güçlendirilmeyeceğini göstermez, binaya ruhsat verilip verilmeyeceğini belirlemez. Bina risk analizi, binanin kredi alıp almayacaģıni belirler, başkada bir işe yaramaz…

Ahmet CELIKKOLLU
Inşaat Muhendisi
ESKISEHIR

2 YORUMLAR

  1. Ahmet bey,Makalende belirtmiş olduğun hususlara aynen katılıyorum. Gerçekten de bu konuda ciddiyetsizlik be bilgisizlik had safhada. İmo ve Üniversitelerimizin İnşaat fakülteleri de konudan ve durumdan maalesef birhaber.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.