İmar Para Cezalarında İdare Hataları

1
466

3194 sayılı imar Kanununun 42 – (Değişik: 9/12/2009-5940/2 md.)  maddesi; “Bu maddede belirtilen ve imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde ilgili idare encümenince sorumlular hakkında, üstlenilen her bir sorumluluk için ayrı ayrı olarak bu maddede
belirtilen idari müeyyideler uygulanır.” şeklindedir.

Madde açık imar mevzuatına aykırılık teşkil eden fiil ve hallerin tespiti ceza konusudur. Maalesef çoğu idareler bu konuyu imar mevzuatına aykırı fiilin imara uygun hale getirilmesi durumunda ortada suçun kalmayacağı dolayısıyla idari müeyyidenin ortadan kalkacağı şeklinde yorumlamaktadır. Kanun açık olmasına rağmen bu uygulamalar maalesef teamüllerin sonucudur.

İdare imar kanununun 32. Maddesi gereği tuttuğu her tutanağa İmar kanununun 42 – (Değişik: 9/12/2009-5940/2 md.)  maddesini uygulamak zorundadır.  İmara aykırılığın ruhsata bağlanması veya yıkılarak uygun hale getirilmesi para cezasını ortadan kaldırmaz.

Trafikte bir sürücü kırmızı ışıkta geçer ve bu durum trafik polisi tarafından tespit edilirse gerekli cezai işlem nasıl uygulanıyorsa imara aykırılığın tespiti suçun ifşasıdır dolayısıyla açığa çıkan suç için idari müeyyide uygulamak gereklidir.

 

M. Resul AYDIN

İnşaat Mühendisi

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.