ÇTSO’dan Termik Santral Tepkisi

0
191

ÇTSO’dan Termik Santral Tepkisi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), Biga Yarımadası’nda yapılması planlanan termik santral projelerine tepki gösterdi. ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, termik santrallerin yaratacağı olumsuzlukları belirterek, “Zehir sanayisine karşıyız” dedi.

DHA’nın haberine göre, çevrecilerin, Biga Yarımadası’nda yapılan ve yapımı planlanan termik santrallere karşı yıllardır sürdürdüğü mücadeleye, ÇTSO’dan da destek geldi. Bünyesinde termik santralde bulunan İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Bülend Engin’in yönetim kurulu başkanı olduğu ÇTSO’dan termik santral tepkisi gelmesi dikkat çekti. Ancak, termik santral tepkisini içeren basın toplantısını ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Engin’in yerine Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan yaptı.

‘Zehir sanayisine karşıyız’

ÇTSO Çanakkale Evi’nde düzenlenen basın toplantısına Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan ile birlikte yönetim kurulu üyeleri katıldı. ÇTSO’nun şimdiye kadar yaptığı yatırımların açıklandığı basın toplantısına, Biga Yarımadası’nda yapılması planlanan termik santraller konusu damga vurdu.

ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Çanakkale’de yapılmak istenen termik santraller konusunda bugün yaşanan ve gelecekte yaşanacak büyük sıkıntıları toplumsal bilinçleri gereği kamuoyuna duyurma gereği duyduklarını belirtti. Çanakkale’de mevcutta faaliyet gösteren ve yapılması planlanan termik santraller bulunduğuna dikkat çeken Aydoğan, “Şimdi, ‘Sanayi Odası niye sanayiye karşı?’ diye bazıları bu tepkimizi yanlış anlayabilir. Ama biz sanayiye karşı değiliz. Biz kontrolsüz sanayiye ve istihdama karşıyız. Zehir sanayisine karşıyız.

Termik santraller deniz kenarında konuşlandırıldığı denizin doğasını bozacaktır. Ancak, deniz kıyılarının tercih edilmesinin nedeni maliyetlerin çok düşük olmasıdır, hem ulaşım, hem de bedava kullandıkları su nedeniyle. Ayrıca bölgede tespit edilmiş Akdeniz fokları var ve bunlar da yok olmaya yüz tutacak” dedi.

‘En az emisyon alanı 40 kilometre’

Hava kirliliği konusunda ise bir termik santralin en az emisyon alanının 40 kilometre olduğunu söyleyen Aydoğan, “Bu santrallerin sayısı birkaç tane olduğu zaman 100-150 kilometre bir alanı kapsayan bir zehir püskürtmesidir. Biz bunu yüksek sesle dile getirmek istiyoruz. Şevketiye Köyü’ne kadar ÇED raporu alınmış termik santrallerin olduğu herkes tarafından biliniyor.

Şevketiye, Lapseki İlçesi arası 10 kilometre. En küçük termik santralin 40 kilometre emisyon alanı olduğunu düşünürsek, Lapseki’de ürettiğimiz dünyanın en ünlü kirazını yiyebilecek miyiz? İşte bu yüzden Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi üzerinde duruyoruz” dedi.

Rantçılar ve çantacılar var

ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, yapılması planlanan termik santrallerle ilgili olarak ortada bir de rantçılar ve çantacılar bulunduğunu söyledi. Aydoğan, “Sadece ÇED raporunu koşturan, ÇED raporunu aldıktan sonra ormandan izin almadan ve ruhsatlandırmayı yapmayan, sadece bunun rantını sağlayan bir takım tabiri caizse ‘çantacılar’ türediği haberini aldık. Bu ÇED raporları alınıyor.

Yarın ki büyük tehlike bunlar harekete geçtiği zaman olacak. Ancak eminim ki zaten bunlar çalıştırılmayacak. Mevcut olanlar da o zaman iptal olacak. Çünkü emisyon oranları o kadar yüksek olacak ki adam ÇED raporunu alıyor, orman iznini almıyor. Peki talan edilen arazi, ormanlar ve tarım alanları ne olacak. Bir diğer tehlike de Çanakkale’nin insan gücünün vasıfsızlaştırılması. Yarın bir gün Çanakkale büyüdüğünde kendi halkımız ne iş yapacak, vasıfsız işçi haline gelecek. Dışarıdan gelecek insanlar da o yeni açılacak işletmelerin başında olacak. Tarımın azaldığını her köylüden biliyoruz, çünkü tarımda çalışacak insan kalmadı” dedi.

’15 termik santral’

ÇTSO tarafından termik santrallerle ilgili bir takım bilgilerin yer aldığı dosyalar basın mensuplarına dağıtıldı. Bu dosyada yer alan bilgiye göre ise şu anda Biga Yarımadası olarak adlandırılan geniş coğrafyada halen çalışanlarla birlikte inşaat süreci ve çeşitli izin süreçleri devam eden toplam 15 termik santral olacağı ve bundan duyulan endişe belirtildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.