8. Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı

0
217

8. Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Türkiye Deprem Vakfı Deprem Mühendisliği Komitesi tarafından düzenlenen 8. Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı 11-15 Mayıs 2015 tarihinde İTÜ Mustafa Kemal Amfisi`nde gerçekleştirildi.

Beş gün süren konferansta, “Afet Yönetimi: İstanbul Depreme Hazır mı?”, “Yeni Deprem Yönetmeliğinin Genel Çerçevesi”, “Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi”, “Afet Sonrası Çadır ve Toplanma Yerleri Var mı?”, “Mevcut Yapı Stoklarının Deprem Riski”, “İstanbul`da Deprem Riskinin Azaltılması Gerekçesine Dayalı olarak yürütülen Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Uygulamaları kime ve nelere hizmet ediyor?”, “24 Nisan 2015 Nepal Depreme Ön İnceleme Raporu” gibi birçok önemli konuda bildiri sunuldu.

Toplamda 152 bildirinin yer aldığı Konferans İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe`nin açılış konuşmasıyla başladı. Gökçe, Türkiye`nin başta deprem olmak üzere çeşitli doğa olaylarından etkilendiğini, depremlerin ülkenin bir gerçeği olarak can ve mal kayıplarına neden olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, “Yapı üretim sürecinde dikkate alınması gereken yer seçim kararlarından proje üretimine, proje üretiminden malzeme seçimine, malzeme seçiminden yapı denetimine kadar gerekli olan mühendislik kurallarına bugün bile uyulmamaktadır. Oysa yapı üretim sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için, her uygulamanın mühendislik bilgisi ve bilimi doğrultusunda yapılması gerekmektedir.” dedi.

deprem-muhendisligi

Gökçe`nin konuşmasından sonra sırayla Konferans Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Alper İlki ve İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan söz aldı.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Ersan, “İMO yıllardan bu yana Türkiye topraklarının yüzde 93`ünün aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğu, nüfusunun yüzde 98`inin değişik oranlarda deprem riski altında yaşadığı, Son yüzyılda Anadolu coğrafyasında meydana gelen depremlerde yüz bini aşkın insanın hayatını kaybettiğini hatırlatmakta, toplumsal yaşamın deprem tehlikesi gözetilerek düzenlenmesi ve mevzuatta bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği üzerinde durmakta, kaçak ve sağlıksız yapılaşmaya dikkat çekmekte, her zeminde güvenli yapı üretiminin mümkün olduğunu kanıtlayan mühendislik mesleğinin önemini azaltan yaklaşımlardan duyduğu rahatsızlığı her ortamda dile getirmektedir.” şeklinde konuştu. Ersan, yapı denetim sisteminde zaaflı noktalar bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Erdik`in yaptığı Prof. Dr. Rıfat Yarar isimli oturumda, Prof. Dr. Atilla Ansal “Sahaya Özel Tasarım Depremi” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

İlk dört gün eş zamanlı toplam 25 oturumun, son gün ise Prof. Dr. Mustafa Erdik adına beş oturumun gerçekleştirildiği konferansta konuyla ilgili çok sayıda bildiri sunuldu.

Konferansta, Çağrılı Konuşmacılar Faruk Karadoğan “Boyutlandırmanın Deprem Yönetmeliğiyle Uyumlu Bir Doğrulanma Süreci”, Khalid M. Mosalam “Techniques for Determination of Vulnerable Reinforced Concrete Buildings and As-Found Geometry of Historical Structures”, Sinan Akkar “Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi ve Yeni Deprem Yönetmeliği”, Stefano Pampanin “Building Resilience Through The Implementation of an Integrated Low-Damage Building System”, Haluk Sucuoğlu, “Performans Esaslı Deprem Mühendisliğinin Temel Kavramları”, Mikdat Kadıoğlu “Afet Yönetimi: İstanbul Depreme Hazır mı?”, Kyriazis Pitilakis “Vulnerability Assessment of RC Buildings. Present State and Challenges”, Nuray Aydınoğlu “Yeni Deprem Yönetmeliğinin Genel Çerçevesi”, Erkan Özer “Depreme Dayanıklı Çelik Bina Tasarımı ve Yeni Türk Deprem Yönetmeliği”, Zekai Celep “Deprem Yönetmeliği`nin Yeni Taslağında Betonarme Yapılar Bölümü” konulu sunum yaptı.

Konferans, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Alper İlki ve İMO Şube Başkanı Cemal Gökçe`nin konuşmalarıyla son buldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.